Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cruise Origin är GM:s första självkörande bil

Det är så här vi kommer att åka runt i framtiden. I alla fall om man ska tro General Motors autonoma avdelning Cruise Automation som nu visar sin första bil – Origin.

Under amerikanska General Motors paraply ryms de klassiska märkena Buick, Cadillac, Chevrolet och GMC, men i framtiden kanske vi mest kommer att prata om Cruise Automation. För fyra år sedan köpte GM upp det San Fransisco-baserade företaget som utvecklar självkörande bilar och nu visar Cruise (icke att förväxla med modellen Chevrolet Cruze) upp sin första bil.

Cruise Origin är en konceptbil som ser ut ungefär som de flesta helt självkörande konceptbilar vi har sett på senare år. Det finns ingen förarplats och de sex åkande sitter vända mot varandra. Bilen ser likadan ut fram och bak, bortsett från att lamporna är vita framåt och röda bakåt. Bakom passagerarutrymmet finns ett litet bagageutrymme. Utan att gå in på detaljer uppger Cruise att Origin ska gå i serieproduktion, att den är eldriven och att den ska byggas på en plattform från GM.

Som privatperson kommer man inte att kunna köpa den självkörande boxen. Cruise Origin, som är samutvecklad med Honda som också är delägare, ska främst riktas mot taxitjänster som Uber och Lyft. Med en app i telefonen ska man beställa en Origin som då kommer susande av sig själv, helt utan förare. Enligt Cruise ska man kunna spara upp till 5 000 dollar, knappt 50 000 kronor, per år på att använda Cruise Origin i stället för att äga en egen bil.