Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cupra

Cupra Born officiell – en sportigare elbil

Då är den här – elektriska Cupra Born som är närmaste syskon till Volkswagen ID.3. Men i och med att detta syskon är spanskt har elbilen fått lite eldigare attribut och mer hetlevrade drivlinor.

Det var i mars 2019 som Seat presenterade märkets första elbil – el-Born. Då visades den upp i konceptformat. Modellen föll därefter nästan i glömska eftersom syskonbilen Volkswagen ID.3 gjorde sin första större entré bara ett par månader senare.
När nu denna spanska elbil för första gången träder fram i produktionsutförande är det mycket som har förändrats sedan uppvisningen på bilsalongen i Genève för drygt två år sedan. Inte bara har utseendet omarbetats en del med exempelvis en helt ny, bensinbilsinspirerad front (precis som fjolårets nya konceptbil visade), utan även modellnamnet är förändrat. el-Born har blivit Born. Men det är inte allt, största förändringen är förmodligen att Seat har gått miste om denna C-segmentstora elbil, i stället är det Seats ganska nykomponerade ”sportbilsmärke” Cupra som har fått äran att ta med Born i modellutbudet som sedan tidigare utgörs av Leon, Ateca och Formentor.
Angående Born och el-Born så har modellnamnen ingenting med elektricitet eller födelse att göra – El Born är ett område i Barcelona, Seats och Cupras hemstad.

1 AV 4
Foto: Cupra
2 AV 4
Foto: Cupra
3 AV 4
Foto: Cupra
4 AV 4
Foto: Cupra

Utseende och detaljer

MEB-plattformsbaserade Cupra Born är förstås sportigare lagd än sitt tyska syskon, vilket tydligt syns redan vid första anblicken. Medan ID.3 har fått en ganska slät och gullig front har Born fått ett rejält luftintag och en nos som ser väldigt aggressiv ut.
Baktill har Cupra Born fått bakljus som knyts samman med en lång rad lysdioder vilket ska ge sken av att bilen är bredare än vad den faktiskt är. Denna lilla detalj har inte ID.3 fått ta del av, inte heller har ID.3 en diffusor som den som sitter på Born. Enligt Cupra är diffusorn inte enbart för syns skull.

Interiört skiljer sig den spanska elbilen från den tyska på flertalet punkter, även om grunden är densamma. Skärmen framför föraren är gemensam för de båda modellerna, och Born har precis som ID.3 växelväljaren på höger sida om denna. Klustret av knappar till vänster om ratten, där man bland annat styr ljus och defroster, är även det detsamma, men har en något annorlunda placering i och med att instrumentbrädans utformning är helt annorlunda. Mittkonsolen är även den annorlunda, lite kraftfullare än den i ID.3.
Cupra Born har inte fått ta del av ID.3:s ”fiffiga” pedaler – broms- och gaspedal pryds nämligen av paus- och play-symboler. Born har traditionellt räfflat gummi på pedalerna, däremot har Born fått två extra knappar på ratten.

1 AV 5
Foto: Cupra
2 AV 5
Foto: Cupra
3 AV 5
Foto: Cupra
4 AV 5
Foto: Cupra
5 AV 5
Foto: Cupra

Utöver förarinstrumentet samt infotainmentskärmen på tolv tum har Cupra Born även en så kallad head up-display (ofta förkortat till HUD) med AR-funktionalitet. AR står för augmented reality och kan beskrivas som att den verkliga bild som ögat ser förstärks med pålagd grafik för att förenkla och förbättra olika synintryck.

Head up-display med AR (förstärkt verklighet). Foto: Cupra

Drivlinor, batterier och räckvidder

Cupra Born erbjuds i flera olika utföranden för att tilltala en så bred massa som möjligt. Gemensamt för alla är att de är bakhjulsdrivna och att vridmomentet ligger på 310 newtonmeter oavsett effekt.
Minst ”sportig” är instegaren som har paketerats med en 110 kW-motor (150 hk) som får sin energi från ett batteripack med en nettokapacitet på 45 kWh (kilowattimmar). Den gör 0-100 km/h 8,9 sekunder och når enligt WLTP-körcykeln 34 mil per laddning.

Betydligt raskare är nästa drivlinealternativ. Den har en 150 kW-motor (204 hk) som når 100 km/h på 7,3 sekunder, samma tid som för motsvarande ID.3. Energin lagras i ett batteri med nettokapacitet på 58 kWh och sägs – enligt WLTP-körcykelns mönster för ”kombinerad” körning – räcka till 42 mils körning.

1 AV 2
Foto: Cupra
2 AV 2
Foto: Cupra

Ovan nämnda 150 kW-variant finns även med ett så kallat e-Boost-paket som varken förändrar vridmoment eller räckvidd, men däremot effekten, den höjs nämligen till 170 kW (231 hk) under en kort tid vid tryck på en knapp på ratten. Effekthöjningen resulterar även i förbättrad 0-100-tid – 6,6 sekunder. 0-50 km/h går på 2,6 sekunder.

Cupra Born har även ett större batteri med nettokapacitet på 77 kWh. Detta stora batteri finns endast i kombination med ovan nämnda e-Boost-paket som ger bilen 170 kW (231 hk). Med detta större och tyngre batteripack går 0-100 km/h något långsammare, 7,0 sekunder, däremot blir räckvidden förstås längre. Hela 54 mil enligt WLTP-körcykeln. Väljer man att köra runt, runt, runt i stan räcker energin till hela 78 mils ”raggarrunda”.

Max laddeffekt, oavsett modellversion, ligger på 125 kW. Siffran avser snabbladdning (likström), med andra ord inte hemmaladdning (växelström). Vid denna typ av snabbladdning kan man nå en energinivå för tio mils körning efter sju minuters laddning.

https://youtu.be/Z51ScirHwYg

Ska byggas i Trabant-fabriken

Nej, det är ingen felskrivning i styckesrubriken ovan. Cupra Born ska nämligen sättas ihop i hos Volkswagen i Zwickau, alltså i samma fabrik som Trabant en gång i tiden byggdes. I dag är fabriken toppmodern, inte alls samma farliga plats som den var innan järnridån föll.

Produktionen drar igång i september, så än är det inte dags för Cupra Born att rulla ut på vägarna. Det dröjer alltså ett tag till, så även innan vi får reda på de svenska priserna för modellen.