Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Seat

Cupra Formentor Concept officiell

Cupras första bilmodell blir en laddhybrid och här är den i sin helhet som konceptbil. 

Här är Formentor, Cupras första egenutvecklade bilmodell. Det är bilen vi fick se bakifrån förra veckan men nu väljer man att visa fler bilder, berätta dess namn och ge en del information.

14 400 fordon har sålts av märket Cupra som tidigare var ett tillägg för Seats motorstarkare bilar men nu alltså ett eget märke. Den enda modellen i bilhallen är i dag en uppiffad Seat Ateca och med en produktionsklar Formentor (det du ser på bilderna är ett koncept) väntas dubbla volymen de närmaste tre till fem åren. Någon tid för lansering nämns ännu inte men räkna med 2020.

Bilen har en form som kopplar till Seats bilar men har egna inslag som ljusramp baktill mellan ljuskällor med unik geometri, mer av stötfångare och där tillhörande hålor. Strålkastare och grill för tankarna till Seats senaste modell Tarraco (läs vår provkörning här) men designen här är styggare. Bilen har även en mer coupélik stil än övriga suv/crossover-modeller från Seat.

Samma mönster går igen invändigt med en inredning som vid första anblicken liknar den i Tarraco men har en rad unika inslag som digital instrumentering, sportsolar klädda med skinn, annan mittkonsol och fläktutblås.

Foto: Seat

Mest ögonbrynshöjande är annars att bilen är en laddhybrid med en motoreffekt på 245 hästkrafter. Bilen har dubbelkopplingslåda (DSG), diffbroms och aktivt chassi (DCC). På bara el klarar Formentor att åka fem mil enligt WLTP-cykeln.

Bilen ska visas upp under bilsalongen i Genève, mer kött på benen lär vi få då.