Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cxperience – Citroën CX i ny tappning

Konceptet Citroën Cxperience parar historia och framtid. Är detta märkets nya flaggskepp?

En månad innan Parissalongen öppnar smygvisar Citroën sitt koncept Cxperience som kommer få sin premiär där. Designstudien mäter 485 centimeter på längden och visar att Citroën är redo att ta sig an storbilsklassen. Dagens modell C5 är 478 centimeter lång och lyxlimpan C6, som lades ned 2012, mätte 491 centimeter på längden. Längden på konceptet må vara ett riktmärke men inte bredden på två meter och höjden på blott 137 centimeter, de siffrorna andas koncept lång väg.

Cxperience ska naturligtvis föra tankarna till modellen CX som tillverkades mellan 1974 och 1991. Konceptet är dock en laddhybrid och har halvkombikaross. Motorerna utgörs av en bensinare på mellan 150 och 200 hästkrafter och en elmotor på 80 kilowatt (109 hk). På enbart el har den en räckvidd på sex mil. Automatlådan är åttastegad och monterad på tvären för att spara utrymme.

I fronten samsas smala strålkastare med dagens Citroën-former. Under grillen syns flärpar som kan öppnas och stängas för bästa aerodynamik. Rutan bak är konkav (som hos både CX och C6) och bakdörrarna är hängda i bakkant, någon B-stolpe finns inte.

Inne i bilen hittar vi (naturligtvis) en enekrad ratt. Inredningen är avskalad och citrongul med en hel del format trä. Citroën går skärmens väg, här finns en 19-tummare i widescreenformat som kan delas i en, två eller tre delar. Cxperiences interiör känns som en framtidsvision av den vi finner i dagens C4 Cactus. Komfortmässig omfattas konceptet i den sedan tidigare presenterade ”ideologin” Citroën Advanced Comfort.

Citroën vill inte att vi ska se konceptet som en ny modell utan en presentation av olika designelement. Samtidigt vet vi att C5 behöver en efterföljare, modellen debuterade 2007.