Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Då kommer Teslas billiga elbil

En billig instegsmodell är att vänta från Tesla, men först måste Semi och Cybertruck stå klara.

Elbilstillverkaren Teslas strategi har varit att först sälja dyra bilar för att sedan erbjuda billigare till en bredare kundkrets. Första steget togs med Model 3 och Model Y som båda bygger på en mindre plattform är föregångarna Model S och Model X.

Nu jobbar man med en tredje och än mindre plattorm, vilket ska resultera i en billigare modell som kommer att säljas i större volym än alla tidigare modeller tillsammans, berättade vd Elon Musk under tillverkarens senaste kvartalsrapport.

Model 3 är billigaste Tesla-modellen i dag, startar på 663 190 kronor.Model 3 är billigaste Tesla-modellen i dag, startar på 663 190 kronor.Model 3 är billigaste Tesla-modellen i dag, startar på 663 190 kronor.
Model 3 är billigaste Tesla-modellen i dag, startar på 663 190 kronor. Foto: Linus Pröjtz

Tillverkningskostnaden ska vara hälften av den för Model 3 och Y men inte priset. Tesla har tidigare planerat att ta fram en ”25 000-dollarsbil” men priset för den kommande bilen kommer att vara högre.

Något lanseringsdatum för bilen finns ännu inte men enligt Elon Musk är det högsta prioritet för utvecklingsavdelningen. Först måste tillverkaren ro i land två andra projekt: lastbilen Semi och flakbilen Cybertruck. Den först nämnda ska nu vara i produktion och första leveransen sker den 1 december till läskedrycksföretaget Pepsi. Cybertruck, som presenterades 2019, har ännu inte kommit i produktion men tillverkningsverktygen har nu tagits fram.

Enligt Insideevs kan den nya instegsmodellen från Tesla komma tidigast 2024 om inte tillverkarens avdelning i Kina, som ansvarar för utvecklandet, får grönt ljus innan dess.