Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Då slopar Bentley förbränningsmotorn

Bentley kommer att bli ett bilmärke med endast eldrivna bilar om tio år. 

Bentley är kanske inte den biltillverkare vi förknippar med att ligga i framkant när det kommer till elektrifiering, men nu ska det bli ändring på det. Bentley meddelar att de kommer att satsa hårt på elektrifiering inom de kommande åren. Från 2026 ska de endast ha elektrifierade modeller i utbudet, så som laddhybrider och helt eldrivna bilar. Från 2030 ska även laddhybriderna ha slopats till förmån för endast eldrivna modeller.

Detta är minst sagt en gigantisk omställning för Bentley då de i nuläget är en av de största producenterna av tolvcylindriga motorer. Redan från 2023 ska samtliga Bentley-modeller ha ett laddhybridalternativ och den första elbilen ska presenteras under 2025.
För att göra detta möjligt investerar Bentley i två ny anläggningar för forskning och utveckling samt en ny testanläggning.

De satsar även på att förnya den nuvarande Crewe-anläggningen till att bli klimatpositiv och från och med nu ska de endast använda miljömässigt hållbara material i sina bilar. Exakt vad det innebär är oklart men troligen kommer det betyda att bland annat den lyxiga läderklädsel som vanligen förknippas med Bentley kommer att bytas ut. I konceptbilen EXP 100 GT använde Bentley i stället läderlikt tyg som är en biprodukt av vintillverkning.

Bentleys elektrifierade framtidsvision skiljer sig därmed en hel del från den Ferrari har. Vi rapporterade nyligen om att den italienska sportbilstillverkaren inte har några planer på att slopa förbränningsmotorn