Dacia Spring Electric är Europas billigaste elbil
I kväll har Dacia presenterat sin första elbil som utlovas bli Europas billigaste. Den heter, precis som vid tjuvtitten tidigt i våras, Dacia Spring Electric och är precis så avskalad och enkel som många hade förutspått. Eller vad sägs om 44 hästkrafter och plåtfälgar?
Det finns riksdagspolitiker som verkar tro att alla elbilar kostar över en miljon kronor. Det har varit fel sedan länge, men nu är det ännu mer fel. Nu har nämligen rumänska Dacia presenterat sin första elbil och även om Dacia inte har offentliggjort någon prislapp än så tror vi inte att den kommer att kosta i närheten av en miljon kronor.
Dacia presenterar modellen Spring Electric som en revolution, och lovar att den ska bli Europas billigaste elbil när den börjar säljas våren 2021. När vi läser specifikationerna är det inte svårt att tro på detta uttalande.
ELBILSTEST 1: Hyundai Kona Electric, Renault Zoe och Seat Mii Electric
Dacia Spring Electric har ett batteripaket med en kapacitet på 26,8 kilowattimmar (kWh) som kan laddas med en effekt upp till 30 kilowatt (kW). Så kallad långsamladdning, eller växelströmsladdning, är möjligt upp till 6,6 kW. Med den energi man får i batteriet ska man kunna köra upp till 22,5 mil (WLTP) innan det är dags att ladda igen.
De där 22,5 milen kommer troligtvis inte att bjuda på några fartsensationer. Dacia har inte presenterat några accelerationssiffror, men elmotorn som driver framhjulen har inte mer än 44 hästkrafter och 125 newtonmeter. Om man får räckviddsångest kan man aktivera Eco-läget, vilket stryper motorn till 31 hästkrafter. Då begränsas också toppfarten till 100 km/h i stället för 125 km/h.
ELBILSTEST 2: Polestar 2, Tesla Model 3 och Jaguar I-Pace
Spring Electric är en liten bil, endast 373 centimeter lång och 162 centimeter bred. Vändcirkeln blir därmed riktigt snäv – endast 9,6 meter. Markfrigången är 15 centimeter. Måtten kan jämföras med Dacia Duster som är 432 centimeter lång och 183 centimeter bred samt nya Sandero som är 409 centimeter lång. Bagageutrymmet kan lasta upp till 300 liter bagage och om man fäller baksätesryggarna går det in 600 liter.
ELBILSTEST 3: Porsche Taycan Turbo och Tesla Model S Performance
Dacia har, minst sagt, inte stoppat in några onödiga lyxdetaljer. I standardutrustningen ingår plåtfälgar, elfönsterhissar runtom, servostyrning, centrallås och... ingenting mer. Det digitala instrumentklustret framför ratten är dock standard, men den sju tum stora pekskärmen på instrumentpanelen är det inte. Man får också betala extra för luftkonditionering, elektriskt inställbara backspeglar och reservhjul. Dacia erbjuder också möjlighet att ansluta telefonen via blåtand eller USB och Apple CarPlay och Android Auto finns som tillval. Dacia har inte utvecklat någon egen röstassistent utan förlitar sig på Apples och Androids system.
ELBILSTEST 4: Audi e-tron 55 quattro och Tesla Model X Long Range
I säkerhetsutrustningen ingår fartbegränsare, ABS, ESP, sex krockkuddar, automatiskt helljus och autobroms som är aktiv mellan 7 och 170 km/h (trots att bilen inte går fortare än 125 km/h).
I priset, som väntas bli lågt, ingår batteriet. Dacia kommer alltså inte att sälja bilen tom och hyra ut batteriet på samma sätt som Renault. De kommer däremot att sälja den i två utföranden. En version anpassad för bildelningstjänster och vanlig inredning och en för kommersiellt bruk där baksätet är utbytt mot ett större och mindre ömtåligt lastutrymme. Den senare kallas Spring Electric Cargo och du kan få den i vilken färg du vill, så länge du väljer vitt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se