”Dammsugar-elbilen” klar 2020

Med elbilens genombrott dyker nya aktörer och lycksökare upp. Som dammsugartillverkaren Dyson, till exempel. Nu vet vi mer om deras bil.

Vi har tidigare skrivit om dammsugartillverkaren som ska börja bygga elbilar. Nej, det var inte den första april utan den 29 mars förra året. Nu får vi veta lite mer om Dysons satsning, som hittills har varit höljt i dunkel.

Bilen kommer att vara helt eldriven och bygga på komponenter ur de egna leden, meddelar ägaren James Dyson i BBC-programmet The Andrew Marr Show och kommer även att omfatta någon form av autonom körning. Även produktionen kommer man att ansvara för själva men det är ännu inte bestämt var den ska förläggas. Direkt avgörande ska logistiken kring delarna vara.

Kärnan i satsningen är en egen banbrytande batteriteknik som utvecklats i brittiska Wiltshire. 400 människor är i dag inblandade i projektet, bland annat folk från Aston Martin. Arbetet ska mynna ut i en bil 2020 även om James Dyson har haft en sådan i tankarna i över 20 år.

Någon prototyp finns ännu inte, trots två och ett halvt års arbete, men man utlovar något utöver det vanliga. Man har valt att gå sin egen väg och bilen kommer inte att vara sportig men inte heller billig.

Hittills har James Dyson investerat två miljarder pund (cirka 22 miljarder kronor) i projektet, hälften har lagts på bilen och andra halvan på batteriet och dess fabrik.

James Dyson är medveten om att elbilsbranschen är ett getingbo men det var även dammsugarbranschen i början av 1990-talet när han gav sig in i den. I dag är man störst på den brittiska marknaden inom området.