Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt fler laddpunkter byggs i Sverige men hittills är en stor grupp utanför: de som bor i flerfamiljshus.
Allt fler laddpunkter byggs i Sverige men hittills är en stor grupp utanför: de som bor i flerfamiljshus.
Allt fler laddpunkter byggs i Sverige men hittills är en stor grupp utanför: de som bor i flerfamiljshus.
Allt fler laddpunkter byggs i Sverige men hittills är en stor grupp utanför: de som bor i flerfamiljshus. Foto: Anders Wiklund / TT Nyhetsbyrån

Därför blir laddplatser till alla en rättvisefråga

Sverige står inför en snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen. Många bygglov ligger för behandling och parkeringsbolag och fastighetsägare investerar. Men utbyggnad är en rättvisefråga.

– Om de som kör elbilar bor i villa och de som bor i flerfamiljshus kör förbränningsmotorer är det inte bra, säger Volkswagens Sverigechef Sten Forsberg.

Volkswagen genomförde nyligen en undersökning som visade att 90 procent av alla som kör en bil från Volkswagens ID-familj bor i villa. Samma undersökning visade också att när ID-bilägarna skulle göra en längre resa valde de en annan bil eller ett annat färdsätt.

LÄS MER: 3 av 4 svenskar kräver laddlösning vid bostadsköp

Enligt Volkswagens chef i Sverige, Sten Forsberg, blir utbyggnaden av laddinfrastrukturen en rättvisefråga.

– Det är viktigt att de som bor i flerfamiljshus också kan ladda sina elbilar. Annars kommer de aldrig att ta steget över till elbil. Det är också viktigt att det går att ladda sin elbil överallt i Sverige och att människor kan lita på att laddningen fungerar, sa Sten Forsberg i ett seminarium som handlade om hur Stockholm ska bli en stad med enbart elbilar.

– Stockholm blir snabbt en fråga för hela Sverige för vi stockholmare kommer ofta från andra delar av Sverige och vi reser ofta hem till Västkusten, Skåne eller till Norrland. Det ska också fungera att ladda för alla som reser in till Stockholm för att de ska kunna köra hem igen. 

Med på seminariet fanns elnätägaren Ellevios vd Johan Lindehag som förklarade varför läget i Stockholm är besvärligt och vad som görs för att öka kapaciteten.

– Det är många gånger dyrare att bygga en laddpunkt i Stockholm vilket skrämmer många. Men kapaciteten ska fördubblas fram till 2029 och det ska vi klara. Vi arbetar varje dag med att balansera nätet och det fungerar oftast. Det är tufft mitt i vintern, då belastas nätet maximalt och då kanske vi måste skruva ner effekten till laddstolparna.

Helldén fick kritik

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén berättade om de stora satsningar som bland andra Stockholms Parkering gör och att fler planerar att bygga på alla sina parkeringsplatser.

– Det viktigaste är att laddstolparna kommer upp, sen kan vi ta ner laddeffekten när det behövs för att inte överbelasta nätet, sa Daniel Helldén

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, gav Helldén svar på tal när han kallade parkeringshusens laddeffekt på 3,7 kW för ”ett skämt”.

Stockholm har som mål att ha en utsläppsfri innerstad till 2030.

– Tillsammans med våra partners så klarar vi det. Vi är ledande i landet och vi är ledande internationellt, lovade Daniel Helldén.

– Vi bygger våra laddgator så snabbt vi kan och kan vi hitta effekt någonstans så leder det till en ny satsning. Men vi behöver få till snabbare tillståndprocesser. I dag kan det ta tio år att få tillstånd att bygga en stamledning till ett område, kontrade Lindehag.

Handelskammarens Andreas Hatzigeorgiou hoppades att havsbaserad vindkraft ska hjälpa till att få mer elkraft till Stockholm. 

– Bilarna finns där och det finns en stor efterfrågan från våra kunder. Men vi behöver få till en fungerande laddinfrastruktur, avrundade Sten Forsberg.

– Och det måste gå mycket snabbare, sa Andreas Hatzigeorgiou.