Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: s1lentway

Därför krockar Tesla mer än andra

Elbilar krockar mer än andra bilar. Och allra mest krockar Teslas bilar. Det visar en stor undersökning som gjorts bland danska försäkringsbolag. Förklaringen: snabb acceleration.

Att köra elbil är något annat än att köra en bil med förbränningsmotor. Det och framför allt den snabba accelerationen kan vara orsaken till att elbilar är inblandade i fler olyckor än andra bilar. Allra mest krockar bilar från Tesla, som också är en av de tillverkare som satsat allra mest på snabb acceleration.

Den danska tidningen Politiken har ringt runt till danska försäkringsbolag och hittat oroväckande siffror. Försäkringsbolaget Topdanmark uppger att elbilar är involverade i 20 procent fler tillbud än bilar med förbränningsmotor. Och för elbilsmärket Tesla är siffran otroliga 50 procent. För varje par tillbud med vanliga bilar sker alltså tre tillbud med en Tesla.

– Det sker förmodligen för att elbilar accelererar snabbt och det kan överraska föraren, säger Topdanmarks chef för produktutveckling, Jens Røpke, till tidningen.

En stor del av försäkringsärendena beror på att bilarna kört på pelare och betongklumpar på parkeringar. Teslas officiella försäkringspartner i Skandinavien heter Codan och även de ser att Teslas bilar är inblandade i fler olyckor som resulterar i ett försäkringsärende. I Norge finns det betydligt fler elbilar än i Sverige och Danmark och därmed ett större statistiskt urval. Men även i Norge är Tesla-bilarna inblandade i fler tillbud. I Norge drabbas hälften av alla nya elbilar av något slags tillbud under det första året. Motsvarande siffra för vanliga bilar är 25-30 procent.

Icke eldrivna bilar är också inblandade i olyckor, men inte alls i samma utsträckning som de eldrivna. Det visar statistik från Danmark, men även i Norge ser man samma utveckling.

Tesla vill dock inte skylla på den snabba accelerationen utan svarar i ett mejl till Politiken att en orsak kan vara ett många kunder byter från kortare och smalare bilar till en Tesla.

Andra hittar en orsak i vilka som kör bilarna. Enligt Anders Fjendbo vid Danmarks tekniska universitet är det fler män än kvinnor som kör elbil och män tenderar att ta större risker i trafiken.

SVT har följt upp undersökningen i Danmark med en egen rundringning till svenska försäkringsbolag och frågat om hur ofta elbilar är inblandade i olyckor men svaret från dem är att det än så länge saknas tillräckligt många elbilar för att det ska gå att se någon trend. Till SVT säger Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren att det handlar mycket om beteende bland elbils- och Tesla-förarna.

– Det är extremt prestandastarka bilar som lockar förare som gärna utnyttjar prestandan. Då ökar olycksrisken precis som den ökar även för bensin- och dieseldrivna bilar med hög prestanda, säger Anders Kullgren till SVT.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa kan se skillnader på skadeanmälningar från elbilsägare och det rör sig då om att vissa elbilar är överrepresenterade i vissa skadekategorier och underrepresenterade i andra.

– Antalet elbilar ökar stadigt. Vi följer utvecklingen noga och utvecklar försäkringarna löpande, säger Trygg-Hansas specialist på motorförsäkringar, Stefan Brala, till SVT.