Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Den elektrifierade bilen tar över 2022 – enligt Ford

Elektrifierade bilar kommer sälja mer än de med förbränningsmotor om tre år. Det visar Fords kalkyl samtidigt som de redovisar sin elektrifierade strategi.

Brytpunkten när elektrifierade bilar säljer mer än de med förbränningsmotor kommer 2022. Ja, för Ford del i alla fall – på den europeiska marknaden. Under Frankfurtsalongen presenterades den senaste bilen i Fords elfamilj: fullsmetade Puma Titanium X (bild ovan) – dock ”endast” som mildhybrid. En laddhybrid är att vänta med tanke på att  Kuga kommer med tekniken nästa år.

Åtta elektrifierade modeller ska Ford lanseras i år och 2024 ska antalet vara upp i 17. Det låter måhända imponerande men Ford ligger inte direkt i framkant på området med rena elbilar. Av dessa 17 är nämligen sju mildhybrider, två hybrider, fyra laddhybrider och förvisso fyra helt eldrivna elbilar men bara en är presenterad: skåpbilen Transit som kommer 2021.

LÄS MER: Allt om elektrifiering

Någon renodlad personelbil har man ännu inte i saluhallarna, först ut blir Mustang Mach-E nästa år, en suv med en räckvidd på 60 mil. Elbilen för folket kommer senare, en modell som ska bygga på Volkswagens MEB-plattform, precis som nyligen avtäckta Volkswagen ID.3. Senare kommer även ytterligare en eldriven personbil med nytt modellnamn.

Foto: Ford

Huruvuda Ford är sena på tåget eller inte valt sida, som många andra tillverkare gör, när det gäller elektrifiering har ingenjörschefen Joerg Beyer svaret på.

– Det finns ingen lösning typ ”one-size-fits-all” när det kommer till elektrifiering. Alla kunders omständigheter och resvanor är olika. Vår idé är att para rätt teknik till rätt fordonstyp och därmed göra det så enkelt och tillfredställande som möjligt för våra kunder att köra elektrifierat, menar han.

Härnäst väntar Ford Explorer som laddhybrid till den svenska marknaden.