Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den tsunamisäkra bilen är här

Liten, eldriven och med plats för fyra åkande… men denna bil har en annan unik funktion – som livräddare vid översvämningar.

Den ser inte mycket ut för världen, Hideo Tsurumakis lilla elbil, men den är faktiskt banbrytande. Men det handlar inte om ovanligt lång räckvidd eller revolutionerande förarassisterande system.

Den är förvisso världens minsta fyrsitsiga elbil men det som gör den verkligt unik är att den är vattentät för att klara översvämningar, ett allt vanligare fenomen i Asien.

Idén fick den japanske ingenjören under tsunamikatastrofen som drabbade landet i 2011 när han såg sjunkande bilar och flyende människor. Han sade upp sig från Toyota och startade Fomm Corporation med en liten budget. Nu är han inne på sin fjärde prototyp och siktar på en årsproduktion på 10 000 fordon per år. Bilarna ska byggas i Thailand.

Bilen är 250 centimeter lång, 130 centimeter bred, 155 centimeter hög och väger 460 kg. Motorer är monterade i framhjulen och ger vardera 6,7 hästkrafter och 280 newtonmeter. Batterierna är utbytbara och placerade under stolarna. Av utrymmesskäl manövreras bilen med något som kan liknas vid ett styre.

Räckvidden ska vara 16 mil och topphastigheten 80 km/h. Bilen räknas få en prislapp på 146 000 kronor, enligt Bloomberg

. Utöver inköpspriset hyr man batterierna för 250-500 kronor i månaden.Tsurumakis bil må vara flytande men att kalla den för amfibiebil är att överdriva. Den kan hur som helst ta sig fram hjälpligt tack vare turbinformade fälgar.Hideo Tsurumaki ser bilen som en andrabil åt familjen, att åka i närområdet med. De flytande egenskaper kommer att användas vid nödsituationer.

https://youtu.be/BkDOe954RnM