Denza 500 – Daimlers nya elbil för Kina

Daimler har släppt en ny elbil med 50 mils räckvidd på den kinesiska marknaden. Denza 500 heter modellen som påminner en hel del om en Mercedes, men även en Renault 16.

Tyska Daimler och kinesiska BYD (Build Your Dreams) har sedan flera år tillbaka ett samarbete kring bilar. Nu har detta samarbete mynnat ut i en ”ny” modell vid namn Denza 500. Modellbeteckningen är inte bara Mercedes-inspirerad, även flertalet plåtveck är starkt knutna till Mercedes, så även bakljusen. Men snett bakifrån påminner bilen mer om en Renault 16 från 1960-talet.

Denza 500?

Denza 500 är en vidareutveckling av fyra år gamla Denza 400 som bjöd på 40 mils räckvidd (30 mil med mindre batteri under modellens två första år). 500-versionen, som har ny front och nytt mätarhus, når 50 mil per laddning. Enligt den snart utfasade NEDC-körcykeln är räckvidden 45,1 mil. De kinesiska mätningarna är således än mer överskattande än de europeiska.

Förlängningen i räckvidd har åstadkommits genom att batteriet på 62 kWh har ersatts med ett på 70 kWh. Trots större batteri ska den uppdaterade generationen väga mindre. Batteriet och bilen det sitter i ska dessutom klara extrema temperaturer på ned till 40 minusgrader. Hur mycket det påverkar batteriets egenskaper berättas dock inte.

Denza 500 kommer i flera utföranden med olika effektuttag. Priset i Kina, där modellen ska säljas och ingen annanstans, börjar på motsvarande 391 000 kronor.