Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

Det kommer ingen Tesla Model 2 – Elon Musk bekräftar

Tesla har avslutat utvecklingsarbetet med en ny, kompakt modell främst avsedd för den europeiska marknaden. Enligt Elon Musk ligger planerna på en liten och billig modell för närvarande på is.

Förvänta dig ingen liten modell från Tesla inom de närmaste åren, det var budskapet från Teslas vd Elon Musk när han presenterade företagets senaste kvartalsrapport i förra veckan.

– Vi arbetar för närvarande inte på en 25 000-dollarsmodell. Någon gång kommer vi att göra det, men vi har nog på vårt bord nu. För mycket, ärligt talat, sade Elon Musk.

Enligt tidigare uppgifter har Tesla haft en femte modell under utveckling i storleksordningen strax under Model 3. Under arbetsnamnet Model 2 var planen att den skulle tillverkas i den nya fabriken i Grünheide utanför Berlin och främst säljas på den europeiska marknaden.

Så blir det inte nu, enligt Musk eftersom man måste fokusera på att få i gång produktionen i de nya fabrikerna i Austin, Texas och Grünheide i Tyskland.

– Det är viktigt att öka takten i Austin och Berlin för att säkerställa att vi är redo när restriktionerna lättar, sade Elon Musk.

Tesla genomför just nu produktionstester i Berlin-fabriken som, när den är i full gång, väntas kunna producera omkring 500 000 exemplar av Model Y årligen. År 2021 blev ett mycket framgångsrikt år för Tesla i Europa. Försäljningen ökade med 72 procent till 168 613 bilar och Model 3 blev den mest sålda elbilen i hela Europa.