Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Donald Trump vill skrota bidrag för elbilar

De flesta länder funderar på hur de ska få fart på elbilsförsäljningen med hjälp av bidrag och rabatter. Donald Trump kör åt andra hållet. Nu är risken stor att elbilsbidraget på 7 500 dollar plockas bort.

USA har i flera år haft en skatterabatt till alla som köpt en elbil. Rabatten är i dag 7 500 dollar, knappt 75 000 kronor, och gäller tills dess att en tillverkare sålt 200 000 exemplar av den aktuella modellen.

Nu vill förespråkare till bidraget att det ska vara kvar och även förstärkas med 7 000 dollar, för bilar mellan 200 000 och 400 000 exemplar.

Men USA:s president Donald Trump hotar med att skrota hela skatterabatten. Enligt presidenten är det här ett exempel på hur staten ger fördelar till rika personer i Kalifornien.

– Det har funnits ett extremt motstånd från presidentens sida, säger senatorn Debbie Stabenow som förespråkar ett elbilsbidrag för att minska koldioxidutsläppen.

Tesla och General Motors har utnyttjad skatterabatten för att trycka ner priset på sina elbilar i USA. Politiskt så finns det personer från presidentens parti som vill ha rabatt till elbilar men det finns också ett stort motstånd. Trumps kärnväljare är inte elbilsköpare varför presidenten inte värnar speciellt mycket om dagens modell.

Redan 2017 försökte Donald Trump plocka bort rabatten och inför kommande budgetförhandlingar är risken stor att skatterabatten på nytt attackeras.

Även bidrag till biobränslen, vindkraft och solenergi är föremål för förhandlingar.

– President Trump kämpar för att skydda mellanklassen genom att påstå att det här är bidrag till de rika och välbärgade, säger chefen för American Energy Alliance till branschtidningen Automotive News.

Sedan tidigare har Donald Trump varit kritisk till Paris-avtalet och allt prat om hotande klimatförändringar. Donald Trump har också tvingat delstaterna att följa nationella utsläppsregler i stället för att som tidigare kunna stifta egna, tuffare, lagar.

På bilden ovan ses elbilen Ford Mustang Mach-E.