Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Copyright Astuce Productions

DS 3 Crossback officiell som bensin-, diesel- och elbil

Franska ”premiumtillverkaren” DS Automobiles presenterar modell 3 Crossback som inte bara blir bensin- och dieseldriven utan också eldriven. Helt eldriven.

Franska DS Automobiles kastar inte in handduken trots tuffa tider för märket. I fjol uppgick DS europeiska försäljning till 45 863 bilar efter att ha tappat en tredjedel av sin försäljning från året innan. Faktum är att DS har tappat kraftigt sedan toppåret 2012 då 117 374 såda bilar noteras.

I Kina ser det inte mycket bättre ut för DS som även där har tappat kraftigt under de senaste åren. 5 847 bilar sålde man i Kina under 2017, vilket gav märket en marknadsandel om 0,02 procent.

I Sverige ser det inte ljusare ut för DS. Under hela 2017 registrerades endast 116 DS-bilar i vårt avlånga land, och årets slutsiffra ser ut att bli än mer dyster. Hittills i år, från januari till och med augusti, har 33 DS-bilar registrerats. Samma period i fjol såg 52 registreringar.

Foto: Copyright Astuce Productions

Kanske modellen som presenteras nu är den som ska vända på steken för DS Automobiles. DS 3 Crossback, som den heter, är nämligen något så ovanligt som en bensinbil, en dieselbil och en elbil – i princip redan från start.

– DS 3 Crossback positionerar sig perfekt som representant för den andra generationens DS-modeller, än mer förfinad och med hög teknologi*. Med DS 3 Crossback skriver DS Automobiles ett nytt kapitel i vår historia: genom elektrifiering. DS 3 Crossback E-Tense är 100 procent elektrisk, utan att på något vis kompromissa med designen och utformningen, säger Yves Bonnefont, vd för DS Automobiles.

Foto: Copyright Astuce Productions

Den 412 centimeter långa bilen lanseras i Sverige i början av 2019 med ett antal bensin- och dieselmotorer som enligt DS är uppgraderade och förbättrade. Puretech-bensinmotorerna är tre till antalet och bjuder på 100, 130 samt 155 hästkrafter, varav sistnämnda är kopplad till en åttastegad automatlåda. BlueHDI-dieselmotorerna är två till antalet, en med 100 hästkrafter och en med 130.

Under andra halvåret av 2019 kommer DS 3 Crossback E-Tense vilket är namnet på den helt eldrivna modellversionen. Mer exakta specifikationer kommer världen att bjudas på i ett senare skede. Nu får vi reda på att räckvidden ligger på över 30 mil enligt den nya, tuffare WLTP-körcykeln, att de interiöra utrymmena inte påverkas av den elektriska drivlinan och att batterierna ska kunna snabbladdas till 80 procent av sin kapacitet på 30 minuter.

Foto: Copyright Astuce Productions

En tidigare presentation av PSA-koncernens elektrifieringsstrategi får oss att minnas att DS 3 Crossback E-Tense byggs på e-CMP-plattformen som är den elektriska varianten av koncernens nya småbilsplattform CMP. e-CMP kommer även att nyttjas av bland annat elversionerna av nya Opel Corsa och nya Peugeot 208.

Enligt den tidigare presentationen handlar det om ett 50 kWh-batteri som räcker till 35 mils körning enligt WLTP-körcykeln (47 mil enligt NEDC).

Ett litet E på växelväljaren visar att det är insidan av E-Tense-versionen vi tittar på.Ett litet E på växelväljaren visar att det är insidan av E-Tense-versionen vi tittar på.Ett litet E på växelväljaren visar att det är insidan av E-Tense-versionen vi tittar på.
Ett litet E på växelväljaren visar att det är insidan av E-Tense-versionen vi tittar på. Foto: Copyright Astuce Productions

DS 3 Crossback kommer paketerad med en hel del modern teknik, så som klusterindelade LED matrix-strålkastare som tillåter konstant helljus genom att blända av bara där det är nödvändigt, aktiv körassistans som håller hastigheten och bilen i filen, parkeringsassistans, upplåsning och start av bilen via mobilapp, trådlös mobilladdning, head up-display, Apple Carplay och mycket annat.

* Det snackas om teknologi till höger och vänster när det i själva verket är teknik det handlar om. Teknologi är en term som syftar på ”läran/vetskapen om tekniken”. Den rätta termen i detta, och de flesta andra, fall är ”teknik”, det vill säga den praktiska tillämpningen.

DS-chefens översatta uttalande om ”hög teknologi” handlar alltså om ”hög tekniknivå”.