Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Münchens nya lyxbil är 5,3 meter lång och elektrisk
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Dyra elbilar avskräcker mer än kort räckvidd

Höga priser är huvudorsaken till att folk inte köper en elbil. Kort räckvidd bekymrar färre, visar ny undersökning.

Räckviddsångest är ett ständigt återkommande ord när det pratas elbilar men i själva verket är det elbilarnas höga priser som är huvudsaken till att vissa tvekar att gå över till eldrift. Det visar en undersökning som gjordes av eLife Nordic AB under eCarExpo i Stockholm tidigare i år, ett evenemang anordnat av dom själva.

Av de intervjuade personerna svarade 47 procent att de ville se lägre priser innan de går över till elbil medan bara åtta procent ville se längre räckvidd.

– För några år sedan, när elbilar var helt nytt, var det just räckvidden som efterfrågades. Men nu verkar det som om människor insett att nästan all deras körning klaras lika bra av en bil med 35 mils räckvidd som en med 60 mil. Idag är det lägre priser som efterfrågas, säger Anna Fägersten som är marknadschef för eCarExpo.

– Norge och Sverige är bland de mest mogna elbilsmarknaderna i världen och all ny teknik börjar ju från toppen av marknaden och sedan tar det ett tag innan den sipprar ner… I de stora europeiska bilmarknaderna är elbilar fortfarande nytt och man anpassar därför utbudet efter köpare som vill vara tidigt ute och har råd, säger Gunnar Dackevall som är vd för eLife Nordic AB.

En annan anledning till att det finns flest dyra elbilar är komponentbrist och leveransproblem. Flera tillverkare har medgett att man släpper fokus på volym och i stället satsar på dyrare bilar med höga marginaler.