Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dyson skippar elbilen – håller sig till dammsugare

Brittiska dammsugartillverkaren Dyson skulle ge sig in i elbilssvängen, men efter tre år av forskning och utveckling kastar de nu in handduken.

Det var redan våren 2016 som det kom uppgifter om att brittiska Dyson, kända för sina påslösa dammsugare, skulle ge sig i kast med att utveckla en eller flera elbilar. Knappt två år senare fick vi höra att det handlade om tre olika elbilar som dammsugartillverkaren skulle ta fram, bland annat en modell som sågs som en Tesla Model X-konkurrent. Så sent som i maj i år dök skisser, som bifogats med övrigt material som skickats till det brittiska patentverket, upp och som visade lite vad världen hade att vänta sig när en dammsugartillverkare ger sig på utveckling av elbilar.

En elmotor i en elbil som det står Dyson på kommer vi aldrig att få se.En elmotor i en elbil som det står Dyson på kommer vi aldrig att få se.En elmotor i en elbil som det står Dyson på kommer vi aldrig att få se.
En elmotor i en elbil som det står Dyson på kommer vi aldrig att få se. Foto: Hans Hedberg

Men nu är det stopp. Grundaren av företaget, James Dyson, har i ett företagsinternt utskick berättat att elbilsprojektet är nedlagt. Brittiska Autocar har tagit del av utskickat där James Dyson beskriver att de har utvecklat en fantastisk elbil med geniala lösningar som håller fast vid Dysons filosofier, men att de, trots hårda försök, inte längre kan se projektet som affärsmässigt hållbart.

James Dyson skriver också att de har försökt finna en köpare till elbilsprojekte, dock utan att vara lyckosamma. I stället kommer de nu att gå vidare med den teknik som projektet fått fram och som sägs kosta Dyson över 30 miljarder kronor i investeringar. Det handlar bland annat om automatiserad tillverkningsteknik och solid-state-batterier.