Foto: e-Legend

E-Legend visar upp Audi Quattro-hyllningen EL1

Med över 800 hästkrafter, räckvidd på 40 mil och en prislapp på nära nio miljoner kronor vill den tyska firman E-Legend hylla Audis klassiska rallymodell Quattro S1 med sitt nya, superexklusiva elbilsmonster EL1.

Audi Quattro S1 var bilen som svenske rallylegendaren Stig Blomqvist firade stora triumfer med i den galna Grupp B-serien när det begav sig på 1980-talet. Blomqvist var uppenbarligen inte den enda som hade vett nog att uppskatta bilen – det tyska bilföretaget E-Legends senaste skapelse är minst sagt inspirerad av S1:an.

Kreationen har fått namnet EL1 och utrustats med tre elmotorer på 816 hästkrafter (600 kW) och ett batteripack med en kapacitet på 90 kWh. EL1 har, enligt E-Legend, en räckvidd på 40 mil, kan göra noll till 100 km/h på endast 2,8 sekunder och kan klara av den legendariska Nordslingan på Nürbergring två gånger körd i det törstiga Sport Plus-läget.

1 AV 5
Foto: e-Legend
2 AV 5
Foto: e-Legend
3 AV 5
Foto: e-Legend
4 AV 5
Foto: e-Legend
5 AV 5
Foto: e-Legend

Bilen har en matchvikt på 1 680 kilo, 19 tums-fälgar fram och 20 tums-fälgar bak, LED-dagsljus fram och bak, en exklusiv spoiler och fjädring som går att justera på tre vis. Invändigt är bilen inte riktigt färdig än men vi vet åtminstone att den kommer få multimedia-uppkoppling, AC och backkamera.
– Målet med E-Legend är att överföra de analoga primalinstinkterna av känslomässig körning till en modern värld. EL1 är byggd på superlätt och beprövad kolfiber-monocoque och är klädd i samma ljuvliga stil som en av de mest oförglömliga tekniska undren från den legendariska rallyeran, meddelade företaget i ett pressmeddelande.

E-Legend kommer endast sälja 30 exemplar av EL1 till en uppskattad kostnad på uppemot nio miljoner kronor före skatt. Man annonserade även att två till rallyinspirerade modeller kommer följa EL1 i framtiden, och att även dessa enbart ska tillverkas i 30 upplagor.