Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter bidragsstopp – nu rasar elbilsförsäljning i Kina

Kina är världens största bilmarknad och också världens största marknad för elbilar. Men efter att den kinesiska staten minskat på bidragen till de som köper en elbil har försäljningen minskat rejält. Bedömare ser det som ett tecken på elbilsbranschen har mognat.

I somras förändrade den kinesiska staten sitt bidragssystem till elbilar. Bilar med en räckvidd på el på 40 mil eller mer fick halverat bidrag och elbilar med en räckvidd på mindre än 25 mil får från och med 1 juli 2019 inget bidrag alls. Resultat av de nya riktlinjerna har påverkat försäljningen av elbilar. Försäljningen ökade i juni månad, backade rejält i juli med en viss återhämtning i augusti. Under resten av hösten väntar branschbedömare att försäljningen ska återhämta sig ytterligare något.

De ändrade reglerna kommer inte bara att påverka försäljningen. När elbilar med lång räckvidd inte längre premieras kan tillverkarna börja erbjuda flera olika batteristorlekar, de behöver inte längre placera elbilar i de storlekssegment som ger mest bidrag. Därmed tror många branschbedömare att vi kommer att få se fler lösningar där en bilmodell har flera olika batteristorlekar och därmed olika räckvidd beroende på hur stort batteri du köper. På det viset kan en bilmodell byggas om för att passa olika marknader och olika typer av bilköpare.

LÄS MER: Tyskland höjer bidrag vid köp av elbil och laddhybrid

Den kinesiska staten fortsätter ändå att undanta elbilar från moms till och med 31 december 2020 och det införs också tuffare krav på diesel- och bensinbilar där avgaskrav motsvarande Euro 6 ska införas. Biltillverkarna har också krav på sig att visa en ökad försäljning av elbilar och det gäller såväl inhemska som internationella tillverkare som säljer bilar i Kina.

LÄS MER: Elbilar iskalla – utan subventioner

Kinesiska tillverkare ligger långt före europeiska och amerikanska tillverkare i omställningen till elbilar där till exempel BYD säljer fler el- och hybridbilar än bilar med bara förbränningsmotorer. BAIC ska bara sälja elbilar från 2025 och Chery ska bygga 200 000 elbilar redan nästa år. Volvo Cars ägare Geely har en målsättning att 90 procent av de bilar som säljs under 2020 ska ha någon form av elektrifiering i drivlinan. Senast 2025 ska Geely ha utvecklat en egen vätgasbil.

Bränslecellsbilar, där en bränslecell tillverkar el från vätgas, får fortsatt stöd av den kinesiska staten men anledningen är inte att Kina föredrar vätgas framför batterier som energilagring. Att vätgas får fortsatt stöd är, enligt branschbedömare, för att volymerna fortfarande är små och att vätgasbilarna behöver lite extra stöd för att utvecklas i rätt riktning.

LÄS MER: Från Kina till Frankfurt – 1 500 mil med elbil

I Europa har minskade bidrag till elbilar i Norge resulterat minskad försäljning medan Tyskland vill göra tvärtom – få fart på försäljningen med hjälp av ökat stöd till alla som väljer att köpa en elbil. I Sverige har regeringen plockat tillbaka det gamla "Ladda hemma"-bidraget, döpt om det till "Ladda bilen", i en förhoppning att fler laddplatser ska sätta fart på försäljningen av elbilar. Sedan tidigare finns ett bidrag på 60 000 kronor till alla som köper en ny elbil och ett visst stöd till de som väljer en laddhybrid med utsläpp under 70 gram koldioxid per kilometer.