Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Einride T-Pod – förarlös elektrisk lastbil från Sverige

Svenska företaget Einride tror sig drastiskt kunna förändra framtidens transporter. Deras T-Pod ska kunna ersätta en stor del av dagens godstransporter. Fordonet saknar förarhytt då den kör helt på egen hand, dessutom drivs den med batterier.

https://youtu.be/UiMEBmlyjuo

Det myllrar av lastbilar på världens vägar. Godstransporterna är viktiga för att få samhället att fungera, men det finns nackdelar med det precis som med allt annat. En av dessa är att det blir trångt på våra vägar, en annan är att miljön och människors hälsa påverkas. Det är av denna anledning som det svenska företaget Einride har utvecklat vad som kan komma att bli framtidens godstransportfordon.– Klimatet är vår generations största utmaning. Transport står för 25 procent av utsläppen globalt och vi måste hitta nya lösningar. Einride handlar om att driva förändringen och visa att det går att skapa ett hållbart transportsystem bara vi är villiga att förändras, säger Einrides vd Robert Falck.

Under Almedalsveckan på Gotland presenterade Einride sin variant av framtidens transportfordon – Einride T-Pod. Detta fordon är batteridrivet (200 kWh) och kan köra sträckor upp till 20 mil. Det är dessutom förarlöst då det helt saknar förarhytt men kan opereras via länk för att öka flexibiliteten.

T-Pod är betydligt mindre än dagens tunga lastbilar med sina sju meter på längden och en driftvikt på 20 ton. 15 vanliga Europa-pallar (1,2x0,8 meter långa) ryms i lastutrymmet.

– Teknikutveckling ger oss nya möjligheter, nu måste vi välja hur vår framtid skall se ut. Vi måste ta ett ansvar för förändring och att skapa något bättre. Vi kan göra en skillnad och skapa en ny framtid men då måste vi våga förändra och förändras, säger Robert Falck.

Einride räknar med att deras T-Pod skulle kunna ersätta 60 procent av dagens lastbilstransporter och därmed sänka utsläppen från denna typ av godstransport med samma höga andel, 60 procent. 2030 nämns som ett år då det är fullt möjligt att ha konverterat transporttypen.

I ett första steg i form av en prototyplansering har det svenska företaget som mål att börja köra gods på sträckan mellan Göteborg och Helsingborg. 200 T-Pods med tillhörande laddstationer längs vägen sägs kunna trafikera sträckan redan 2020, koldioxidfritt och, enligt företaget, även kostnadseffektivt. Einride säger att kunder redan har tecknat sig för 60 procent av kapaciteten på nämnda sträcka.

Nästa steg är att, förmodligen redan i höst, utöka antalet sträckor för att motsvara efterfrågan hos befintliga och potentiella kunder.

Det transportsystem som Einride i dag planerar kommer att ha en kapacitet på uppemot två miljoner pallar årligen. När det är i drift sägs utsläppsbesparingen motsvara 400 000 personbilsresor över samma sträcka.

Förarlösa lastbilar har vi skrivit om tidigare. Svenska Scania, som numera är tyskägt, har testat självkörande lastbilskonvojer och även Mercedes har tagit fram självkörande lastbilar. Vi har även skrivit om elektriska lastbilar – Tesla visade nyligen upp första bilden på sin lastbil.