Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Elbilarnas verkliga förbrukning

Elbilars angivna förbrukning stämmer väldigt sällan överens med verkligheten, likaså räckvidd. Dessutom är tillverkarnas egna beräkningar av förbrukning i förhållande till räckvidd ofta felaktiga. Det visar vår sammanställning av testade elbilar.

Under året har det sålts fler elektrifierade, och framför allt rena elbilar, än någonsin. För närvarande utgör rena elbilar ungefär två procent av det totala antalet bilar på den svenska marknaden. Men fortfarande råder oro och osäkerhet kring att köpa elbil och den största anledningen är den så kallade räckviddsångesten. Elbilar kan helt enkelt inte köras lika långt som bilar med förbrännings­motorer förrän det är dags att ”tanka” dem igen.
Biltillverkarna vänder ut och in på sig själva för att få ut några extra kilometer räckvidd, för det är precis det – bara några kilometer – som kan avgöra. Men hur långt går bilarna i verkligheten? Vi har ju såklart testat precis det, under hela året. Lås oss därför redogöra för hur det i stora drag sett ut under 2021.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.