Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Elbilar har rekordhögt andrahandsvärde

Begagnade elbilar blir allt mer populära samtidigt som de är ganska få, det har drivit upp priserna på begagnatmarknaden. Begagnatpriserna är nu på rekordnivå.

Det är Wayke, bilhandlarnas egen annonssajt på nätet, som har räknat på det här med elbilars begagnatpris. De har analyserat aktuellt utpris på över tio tusen elbilar av årsmodell 2016 och jämfört med samma bilars nybilspriser 2016. Anledningen till att de valt att titta på tre år gamla elbilar är för att elbilar i genomsnitt byter till ägare nummer två efter just tre år.

Deras undersökning visar att genomsnittspriset för begagnade elbilar har stigit kraftigt på senare tid. Sedan bonus/malus-skattesystemet, som premierar utsläppssnåla och -fria bilar medan andra straffbeskattas, infördes (1 juli 2018) har det genomsnittliga priset ökat med 30 procent. Bara det senaste året har priserna ökat med 25 procent.

Orsaker som pekas ligga bakom den ökande prisbilden är ett stort utlandsintresse för svenska, begagnade elbilar på grund av Sveriges svaga valuta, men framför allt att tillgången är begränsad.

– Svenskarna verkar allt mer redo att byta till elbil men producenterna hänger inte med. Det är brist på både nya och begagnade elbilar vilket är den främsta orsaken till att priserna ökar, säger Waykes vd Martin Fransson.

Gamla elbilar står sig bra ekonomiskt sett. Av de tre bilarna på bilden är det den i mitten som sticker ut med en topp fem-placering i listan nedan.Gamla elbilar står sig bra ekonomiskt sett. Av de tre bilarna på bilden är det den i mitten som sticker ut med en topp fem-placering i listan nedan.Gamla elbilar står sig bra ekonomiskt sett. Av de tre bilarna på bilden är det den i mitten som sticker ut med en topp fem-placering i listan nedan.
Gamla elbilar står sig bra ekonomiskt sett. Av de tre bilarna på bilden är det den i mitten som sticker ut med en topp fem-placering i listan nedan. Foto: Patrik Lindgren

I Waykes statistik är det framför allt Tesla som sticker ut ur mängden.

– Tesla har på det stora hela visat sig rulla betydligt längre än vad många först trodde men priset har framför allt med den begränsade tillgången på nya bilar tror jag. Det ska bli intressant att se vad som händer med andrahandspriset när Tesla-produktionen ökar samtidigt som tillgången på elbilar blir betydligt större överlag, säger Martin Fransson.

Teknikens Världs ekonomikalkyler som ni kan ta del av i alla våra test bekräftar Waykes statistik, att elbilarna står sig starka på begagnatmarknaden. Elbilarna har efter tre år (6 000 mil) oftast 60-70 procent kvar av nybilsvärdet vilket få andra bilar med annan drivlineteknik når upp till (hybrider och laddhybrider ligger också väldigt bra till).

Ett exempel är GLC och EQC, Mercedes mellanstora suv och deras motsvarighet med elektrisk drivlina (de båda bygger på samma plattform). En Mercedes GLC 220 d 4Motion har kvar knappt 54 procent av sitt nybilsvärde efter tre år medan en Mercedes EQC 400 4Matic har kvar drygt 67 procent av sitt.

Nedan ser vi topp fem av elbilarna som bäst behåller sitt värde som begagnade, enligt Waykes statistik.

Modell Värdetapp per tusen mil (%) Halverat värde (mil)
Tesla Model S 4 15 839
Tesla Model X 5 13 941
Hyundai Ioniq Electric 10 6 502
Kia Soul EV 10 6 308
Volkswagen e-Golf 10 6 297
Modell Värdetapp per tusen mil (%) Halverat värde (mil)
Tesla Model S 4 15 839
Tesla Model X 5 13 941
Hyundai Ioniq Electric 10 6 502
Kia Soul EV 10 6 308
Volkswagen e-Golf 10 6 297
Modell Värdetapp per tusen mil (%) Halverat värde (mil)
Tesla Model S 4 15 839
Tesla Model X 5 13 941
Hyundai Ioniq Electric 10 6 502
Kia Soul EV 10 6 308
Volkswagen e-Golf 10 6 297