Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Elbilar kan få nytt besiktningsprotokoll

När du besiktigar din bil genomförs kontrollen efter ett speciellt protokoll.

Men nya bilar kräver uppdaterade kontrollpunkter.

Nu vill Fordonsbesiktningsbranschen ta fram ett nytt besiktningsprotokoll för laddbara bilar.

Branschorganisationen Fordonsbesiktningsbranschen har sammanställt en rapport där det framgår att den stora omställningen till fler laddbara bilar kräver en uppdatering av hur en bilbesiktning går till.

– Laddbara fordon kommer bli en allt större del av fordonsparken. I takt med att tiden går åldras och förslits också dessa fordon. Därför krävs en särskild kontroll av de delar som är unika för laddbara bilar, vilket saknas i dagens regelverk, säger Tord Fornander, ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen, i en kommentar till Vi Bilägare.

Flera saker kontrolleras inte

En elbil har flera system som i dag inte kontrolleras. Därmed kan det uppstå fel och brister som påverkar trafiksäkerheten. I rapporten framgår att Norge – som har högst andel elbilar och laddbara bilar i världen – har nya och uppdaterade kontrollpunkter för den moderna bilparken. Där kontrolleras bland annat kablar till högvoltsbatteriet, drivningen och enheten för laddning.

– Vi har redan i dag en särreglering och anpassning av föreskrifterna till fossilfordon. Jag tror därför att regelverket behöver anpassas. Det behövs nog en förändring av föreskrifterna för elfordon. Att vi behöver gå den vägen är viktigt att slå fast, säger Jonas Bjelvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen i en kommentar i Fordonsbesiktningsbranschens rapport.

Vi besökte Bilprovningens anläggning i Upplands Väsby förra sommaren och var med när en elbil besiktigades. Under kontrollen gjordes okulära besiktningar av olika delar på bilen.

Vad kan en elbil underkännas för som inte en vanlig bil kan?
– Egentligen ingenting. Allt en besiktning går ut på är trafiksäkerhet och miljö. Grundkontrollen är detsamma oavsett, svarade Tobias Stoor, besiktningstekniker Bilprovningen.

Under besiktningen kontrollerades inte varken laddkabel eller laddkontakt, något som görs i Norge.