Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Elbilar kan få slitna parkeringsgarage att kollapsa

Högre vikt leder till oväntade problem. Inte minst kan våra dagars tunga bilar få parkeringsgarage att kollapsa. Högre krav borde ställas på garagen, menar experter. 

Bilarna på våra vägar blir allt tyngre. Framför allt har elektrifieringen inneburit att varje bil släpar omkring på batterier på flera hundra kilo extra och tjänstevikten på en ny elbil är inte sällan en bra bit över två ton. 

I äldre parkeringsgarage, som dimensionerats för betydligt lägre vagnsvikter och där underhållet försummats under många år, skulle detta kunna leda till problem och i värsta fall till kollaps. Det rapporterar brittiska The Telegraph

– Jag vill inte vara för alarmistisk, men det finns definitivt potential för att några av de äldre parkeringshusen i dåligt skick kollapsar, säger Chris Wapples, byggnadsingenjör och parkeringskonsult, till tidningen.

Andra som tidningen pratat med pekar också på att många parkeringshus lider av att ha varit dåligt underhållna i många år, någonting som har resulterat i ”inbyggda strukturella brister” och svagheter i konstruktionen. 

Som lösning på problemet föreslås en ökad mängd vikt som byggnaderna ska kunna tåla och att underhållet bör förbättras.