Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbilen är på väg att få sin första emoji

Av alla tusentals standardiserade emojis finns det ännu ingen som symboliserar en elbil. Det förändras förmodligen inom kort.

Just nu finns det 2 823 emojis i Unicode Standard-registret, alltså standardiserade ikoner som kan användas i elektroniska meddelanden på exempelvis datorer och mobiltelefoner. I juni genomfördes det senaste släppet som utökade registret med 157 nya emojis, bland annat en känguru, en tegelsten och en hudkrämsflaska.

Bland snart tre tusen standard-emojis finns dock ingen elbil. Det kan däremot vara på väg att ändras inom kort då Electrify America, ett företag som ligger bakom en stor del av utbyggnaden av den amerikanska laddinfrastrukturen, har tagit fram en elbilsemoji. Ikonen föreställer en generisk bil ståendes vid en laddstolpe vars kabel är kopplad i bilen.

Ibland kan emojis presenteras i väldigt små utföranden beroende på gränssnitt. Frågan är då hur denna emoji upplevs. Den skulle kunna förväxlas med en bil som står och tankar ett annat drivmedel, exempelvis bensin.

För att få med emojin i nästa släpp av standardiserade emojis har Electrify America startat en namnunderskrift på nätet. Efter fyra dagar har 77 personer skrivit på namninsamlingen. Den siffran lär nog öka relativt kvickt nu när den nya emojin har hamnat i rampljuset i form av artiklar som den du just nu läser.

Notera att det finns andra elbilsemojis, men de ingår inte i Unicode Standard, det vill säga om du skickar en sådan ikon från en enhet till en annan så kommer den inte att synas, om nu inte mottagande enhet också laddat ned samma emoji. En standardemoji finns normalt i en enhet utan att användaren behöver göra något.