Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Mikael Stjerna ger sig ut över stock och sten för att se vad Ineos Grenadier går för
2 AV 2
Foto: CineCam / Shutterstock

Elbilen Bolt vägrar ge upp

Gamlingen Chevrolet Bolt kan få nytt liv med ny batteriteknik och därmed bli märkets instegsmodell på elbilspaletten. 

När General Motors nysatsar på Europa med elbilar, och Sverige som en av de första marknaderna, kommer inte deras mest kända modell vara med – Bolt. Modellen, som är lite av en pionjär inom området, lanserades 2016 och ska gå ur produktion i år.

Nu har emellertid koncernens vd Mary Barra lämnat dörren lite på glänt. I en intervju med en amerikanska radiokanalen NPR berättar hon hur hon kört bilen under flera månader och gillar den. Samtidigt berättar hon varför den läggs ned: den är mindre lönsam då den bygger på gammal teknik. Med den tredje generationens batterier, Ultium kallad, kan kostnaderna kapas med 40 procent.

GM:s nya batteriteknik Ultium kapar kostnaderna.GM:s nya batteriteknik Ultium kapar kostnaderna.GM:s nya batteriteknik Ultium kapar kostnaderna.
GM:s nya batteriteknik Ultium kapar kostnaderna. Foto: General Motors

Med denna batteriteknik skulle Bolt bli billigare än Chevrolet Equinox EV som ryktas vara aktuell även för Europa. I intervjun vill inte Mary Barra berätta om kommande modeller men understryker hur viktig Bolt har varit för att bereda väg för dagens elbilar från koncernen samt att namnet är viktigt för märkets portfolio. Resan har dock inte varit problemfri då Bolt har drabbats av återkallelser, batteribränder och till och med köpts tillbaka av tillverkaren.

Bolt har redan rullat på europeiska vägar med då vid namn Opel Ampera-e. En modell som ströks i och med att PSA-koncernen köpte märket. I och med köpet 2017 försvann även General Motors från den europeiska marknaden.