Elbilen – en rullande kraftstation
Elbilen har sina brister när det kommer till räckvidd, men elektrifieringen för också med sig fördelar när man är ute på resa. Säg hej till V2L-tekniken.
För folk som gillar att campa och dra husvagn är elbilen generellt sett inget bra val. Den extra tyngden och luftmotståndet drar upp förbrukningen och sänker räckvidden drastiskt. Så om du inte vill tillbringa största delen av din semester vid en laddstolpe och se hur andra bilar susar förbi på väg mot sina resmål, så gör du bäst i att hålla dig till en kärra med traditionell förbränningsmotor. Än så länge i alla fall, ska sägas.
Men man kan ju faktiskt uppskatta att köra ut på landsbygden och stanna till vid en vacker strand eller fin utsiktspunkt och njuta – utan att dra omkring på en två ton tung mini-etta med kokvrå på hjul. För att göra en brasa och grilla korv och tvingas lyssna när någon utan självkännedom sjunger Creedence-låtar med falsk stämma behöver man ingen husvagn. Så länge man kan leva spartanskt går det utmärkt att åka ut på äventyr med elbilen. Och som vi antyder i ingressen ovan finns det till och med fördelar med att ha en elbil när det är dags att slå läger.
En av fördelarna stavas V2L, som är en förkortning av ”Vehicle to load”. V2L innebär att man kan utnyttja elbilens stora batterikapacitet och driva elektriska apparater när bilen står parkerad.
Till viss del har man alltid kunnat göra det med 12-voltsuttaget (mer känt som cigarettuttaget), men det har sina begränsningar. Behöver du driva annat än en mobilladdare så måste du köpa och koppla in en växelriktare för att kunna ha nytta av uttaget. Och inte ens då kan du köra några effekttunga apparater. Max effektuttag ur 12V-uttaget är cirka 150-180 watt. Efter det går säkringen. Dessutom drivs det av bilens startbatteri och det vill du inte dränera när du är ute på vift. Jämfört med 12V-uttaget är en bil med V2L-teknik som att ha med sig ett kärnkraftverk. Man spelar i en helt annan liga.
Men åter till campingdrömmarna. När vi gör det här reportaget är det fortfarande långt kvar till varma sommardagar. I stället för vid en strand står vi uppställda vid en blåsig kajplats intill Mälaren. I stället för en blå himmel och fågelkvitter får vi stå ut med sju nyanser av grått, några ynka plusgrader och bullrigt trafikljud.
Men vi är inte de som klagar. Dagen till ära har vi plockat med oss en mängd prylar och apparater för att testa och utvärdera V2L-tekniken. Bilen som får äran att vara strömkälla är en Hyundai Ioniq 5 med ett batteri på 77,4 kWh. Tyvärr är det fortfarande få bilar som har V2L-teknik, men Ioniq 5 är en av dem.
Eftersom inte en enda konsumentelektronikpryl av förklarliga anledningar kommer med en Type 2-kontakt, så behöver man en adapter som gör om elbilens ladduttag till ett vanligt kontaktdon för hushållsbruk. Du vet såna där som man har nertill på väggen hemma och som man inte ska sticka in virknålar i.
Hur mycket drar en elbil på "tomgång"?
En elbil som står stilla drar marginellt med el, förutsatt att du inte har värmen på. Det är den som kostar. Det finns ingen LED-värme, likt som på de gamla lamporna som blev varma. Har man värme på så kostar det energi. Instrumentpanel och LED-lampor drar nästan ingenting.
Adaptern till Ioniq 5 ser ut som ett plasthandtag. Du trycker in den i ladduttaget, öppnar en lucka och vips har du ett stickproppsuttag redo att användas.
Precis som hemma så har kontaktdonet i en bil en gräns för hur mycket effekt det kan leverera. Den gränsen är precis som hemma (om din säkring hemma pallar för 16 ampere) på 3,7 kilowatt (kW), eller 3 700 watt (W). Kopplar du på en grendosa och drar igång för många prylar samtidigt så går säkringen. Hemma får du då gå och rota i proppskåpet, här räcker det med att stänga av och slå på bilen.
Tricket är som ni förstår att hålla sig under en total effektförbrukning på 3 700 watt.
Men hur vet man att man gör det då? Jo, någonstans på alla elektriska prylar ska det stå hur mycket effekt de drar. Och det varierar enormt från pryl till pryl. En kokplatta eller en hårtork kan dra så mycket som 2 000 W medan en liten högtalare kan dra runt på 100 W. Kaffebryggaren vi har med oss ut drar drygt 1 000 W och grovdammsugaren drar 1 450 W. Och när man vet hur mycket sakerna drar så är det bara att räkna ihop watt-talen och summera.
Så långt tror jag alla är med. Men det är en sak att veta vad jag kan driva, det är en annan sak att veta hur länge jag kan driva dem. Och är man inte utbildad elektriker eller har läst på så är det inte helt lätt att veta.
Om man lär sig att skilja på begreppen effekt och energi så är halva jobbet klart. Effekt mäts i watt (W) medan energi mäts i watt-timmar (Wh). För att få fram hur mycket energi som en viss apparat använder så multiplicerar man effekten med tiden man använder apparaten. Tiden mäts i timmar (h) och energin är lika med effekten gånger tiden. Om du till exempel dammsuger en halvtimme med en dammsugare som har effekten 1 000 watt så har du använt 1000 x 0,5 = 500 Wh eller 0,5 kWh. Använder du en portabel högtalare (säg med en effekt på 100 W) under sex timmar och samtidigt laddar ett elcykelbatteri (också 100 W) så har du alltså förbrukat 200 x 6 = 1 200 Wh, det vill säga 1,2 kWh under de sex timmarna. I realiteten blir förbrukningen betydligt mindre eftersom man sällan har på apparaterna i timmar. Att koka kaffe tar högst tio minuter. Drar bryggaren 1 000 W så blir den totala förbrukningen 1 000 x 0,17 (en sjättedel av en timme) = 170 Wh, det vill säga 0,17 kWh.
Du fattar själv, det kräver lite förkunskaper och beräkning, men som du märker är det inte så värst komplicerat. Och har du ett rejält batteri i din bil så räcker det enormt länge. Trots det kan det vara bra att veta att åtminstone Hyundai Ioniq 5 har ett inbyggt säkerhetssystem där man ställer in en nivå för hur mycket batteriet max får laddas ur. Det kan vara bra ifall du somnar och glömmer grovdammsugaren på…
Och hur gick det för oss på kajplatsen intill Mälaren då? Jodå, tackar som frågar. Rätt bra, faktiskt. När vi efter cirka 45 minuter hade kokat kaffe, blåst håret (i mitt fall värmt kraniet), laddat elcykelbatteri (under hela tiden), dammsugit kupén, haft igång ett portabelt värmeelement i cirka 10 minuter och lyssnat på musik ungefär lika länge så hade batterinivån sjunkit från 48 till 46 procent. Inga problem att ta sig hem till redaktionen efteråt, med andra ord.
Förbrukning
Nedan följer en lista på förbrukning för diverse elektroniska apparater. Observera att det bara en ungefärlig siffra. Det är viktigt att kontrollera själv innan man pluggar in dem i bilens V2L-system.
Kaffebryggare 1 000 W
Hårtork 2 000 W
Airfryer 1 400 W
Smörgåsgrill 700 W
Portabel infravärmare 2 000 W
Mobilladdare 5-35 W
Laddare till bärbar dator 60-90 W
TV-apparat 42” LED 80 W
Kokplatta 2 000 W
Brödrost 1 000 W
Vattenkokare 1 800 W
Kylbox med 12V-uttag 50 W
Cirkelsåg 1 300 W
Värmedyna 100 W
Bordsfläkt 40 W
Kompressor 1 100 W
Dammsugare för hushåll 650 W
Elcykelladdare 150 W
Portabel högtalare 80 W
Lampa Kolla glödlampan
Minielement 500 W
Strykjärn 2 200 W
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se