Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Elbilen förblir dyr enligt vd

Elbilarna är dyra men kommer snart att kosta som bilar med förbränningsmotorer. Så har det låtit men Renault vd Luca de Meo är skeptisk.

Förutom kort räckvidd och bristfällig laddinfrastruktur har det höga priset för elbilar avskräckt köpare från att slå till. Att priserna ska sjunka när väl produktionen tar fart har vi hört från flera håll. Snart ska elbilen kosta lika mycket som som en bil med förbränningsmotor har det hetat. Renaults vd Luca de Meo är tveksamhet på den punkten.

– Jag ser inte att skillnaden minskar, sa han under Parissalongen, rapporterar Automotive News.

Anledningen är batteritekniken, menar han. Får åtta år sedan spådde branschen att priset per kilowattimme skulle falla med 100 dollar på fem år, där är vi inte än. Råmaterial utgör 80 procent av batteriets kostnad och det vanligt förekommande materialet kobolt har blivit dubbelt så dyrt på sex månader.

Plattformen för märkets små eldrivna småbilar är förvisso 30 till 35 procent billigare att tillverka än för den större Megane E-tech. Trots det kommer priset bli betydligt högre än för småbilar med förbränningsmotorer.

Den eldrivna småbilen Renault 5 kommer nästa år. Foto: Renault

Att erbjuda mindre batteristorlekar till kunder kan vara en väg att få ner priset. En bättre infrastruktur för laddning skulle motivera tillverkarna att gå den vägen.

– Men att ha ett batteri på 150 eller 200 kilowattimmar är rent nonsens ur ett miljöperspektiv, menar Luca de Meo.       

Renault ska vara ett renodlat elbilsmärke 2030, fem år före EU planerar att förbjuda förbränningsmotorer.

– Jag tar företaget dit men det är i sista hand marknaden, alltså kunderna, som avgör om de vill bli helt elektriska, säger Luca de Meo.