Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Elbilen Honda e under skalet

Här är plattformen som ska ta Honda in i den elektrifierade framtiden. Citybilen Honda e blir först ut och kommer i produktion i år.

En liten bil men ett stort intresse. Ja, så kan man summera Honda e – Hondas eldrivna citybil som först visades som koncept under Frankfurtsalongen 2017 och som kommer i produktion senare i år.

Honda är duktiga på att portionera ut nyheter och vi hugger som kobror. Vi har tidigare fått se inredningen och backspegelkamerorna och under Genèvesalongen fick vi lite mer kött på benen om bilen i fråga.

Foto: Honda

Nu släpper Honda kanske den mest viktiga informationen hittills – om bilens plattform. Det är Hondas första plattform byggd för elbilar och batterierna, av litiumjontyp, är som brukligt placerade i golvet. Det ger en låg tyngdpunkt och en viktfördelning mellan hjulaxlarna på 50:50. Plattformen är optimerad för nästa generation eldrivna småbilar för stadsmiljö.

Honda e har motorn bak och är således bakhjulsdriven. Delar av hjulupphängningen är tillverkad i aluminium vilket gör bilen lättare och ska förbättra vägegenskaperna.

LÄS MER: BMW köper Hondas fabrik

Honda e laddas via ett lucka mitt i fronten. Där finns även LED-belysning som indikerar batteriets status. Batteripaketet, som är vattenkylt, har en kapacitet på 35,5 kWh och kan laddas via AC-anslutning av typ 2 eller CCS2 DC-snabbladdare. 80 procent av batteriets kapacitet kan laddas på 30 minuter. Honda anger att bilen har en räckvidd på 20 mil.

Hittills har Honda fått in 31 000 intresseanmälningar på bilen men plattformen lär vi även se dyka upp på annat håll. Till 2025 ska alla Honda-bilar som säljs i Europa vara elektrifierade – dit hör dock även olika typer av hybridlösningar.