Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Meiners

Elbilen Sion kostar 270 000 kronor

20 000 har reserverat bilen från Sono Motors. I slutet nästa år planeras tillverkningen i Finland komma i gång av elbilen som ska ta solcellerna till folket. 

Minns du Sono Motors? Eller somnade du? Den tyska elbilstillverkaren grundades 2016 och tre år senare var det klart att modellen Sion skulle tillverkas av Nevs i den gamla Saab-fabriken i Trollhättan. Så blev det inte. Nyheterna gick sedan i moll och startupföretaget Sono Motor har haft fullt upp att hålla sig på benen ekonomiskt.

För två år sedan började de gå med mössan i hand för att få ihop 530 miljoner kronor och snart började det röra på sig. En prototyp visades upp, en överenskommelse med finska Valmet Automotive om tillverkning gjordes och orderböckerna började fyllas på.

Nytt och gammalt – en eldriven MPV. Foto: Martin Meiners

I dagläget har det München-baserade företaget fått in 20 000 reservationer och nu har man även ett pris på Sion: 25 126 euro, i runda slängar 270 000 kronor. För det låga priset får du en elbil med en batterikapacitet på 54 kilowattimmar vilket ger en räckvidd på 30,5 mil enligt WLTP-körcykeln.  

Motorn är på 163 hästkrafter och driver bilen via framhjulen upp till en maximal hastighet på 140 kilometer i timmen. 0 till 100 kilometer i timmen klarar den 1 730 kilo tunga bilen av på cirka nio sekunder. Sion mäter i centimeter 447 i längd, 183 i bredd och 166 på höjden och rymmer 650 till 1 250 liter bagage.

Det som gör Sion relativt unik är att den har batteri av litiumjärnfosfatbatteriertyp (LFP). Dessa har tidigare ratats av elbilstillverkare då de varit tunga och haft låg energidensitet. Utvecklingen har dock gått framåt och många menar att detta är vägen till den billiga elbilen då batterierna inte innehåller dyra ämnen som nickel och kobolt. Bland annat Tesla är intresserade av batteritypen.

1 AV 2
Foto: Sono Motors
2 AV 2
Foto: Stefan Schuetz

Mer unikt är ändå solcellerna på karossen som ska ta bilen elva mil extra under bra förhållanden. Ja, upp till 24,5 om de är optimala. Sion kan också ladda andra bilars batteri med en effekt på upp till elva kilowatt. Själv kan bilen laddas med en effekt på upp till 75 kilowatt.

Sions app tar också den nya grepp, du kan låna ut bilen men även plocka upp passagerare som anmält sitt intresse samt kontrollera hur mycket av batteriets el du vill skicka till andra bilar eller elektriska prylar. Bilens design tar också nya grepp. Eller gamla rättare sagt då den kan beskrivas som en MPV, ett utdöende segment.

Tillverkningen ska börja i slutet av nästa år och man räknar med att nå en årstillverkning på 257 000 bilar till 2030. Det låter som den mörka sagan ska få ett ljust slut. Det gäller bara att hålla sig vaken.