Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elbilen som du kan köpa i Tyskland. När börjar Ikea sälja bilar du bygger själv?Elbilen som du kan köpa i Tyskland. När börjar Ikea sälja bilar du bygger själv?Elbilen som du kan köpa i Tyskland. När börjar Ikea sälja bilar du bygger själv?
Elbilen som du kan köpa i Tyskland. När börjar Ikea sälja bilar du bygger själv?

Elbilen som du kan köpa på Lidl - hittills bara i Tyskland

Klicka hem en bil på internet har gått att göra i ett par år nu.

Men att köpa en bil tillsammans med chipsen och helgmaten är något nytt.

I Tyskland ska matkedjan Lidl börja sälja den kinesiska elbilen Dorcen E20 - men under nytt namn.

Bilbranschen provar allt fler former för att sälja bilar. Internet är en kanal som används flitigt och tidigare i år såg vi livesända auktioner av nya bilar. Coronapandemin visade på behovet av att kunna köpa och sälja en bil utan något slags fysiskt möte mellan köpare och säljare.

BMW i Solna har också inlett försök med showroom där du kan gå in och helt digitalt se dig om i olika bilmodeller och även se hur din egen konfiguration ser ut och hur färgen på din bil ser ut i olika ljus.

Nu kommer nästa innovation gällande försäljning av bilar. Matbutikkedjan Lidl ska hemma i Tyskland börja sälja den kinesiska elbilen Dorcen E20. Det tyska företaget Elaris och importerat bilen och gjort en lite egen design. Elaris har också döpt bilen till Elaris Finn. Den lilla bilen är bara 2,9 meter lång och har plats för två personer och 229 liter bagage. 

Elmotorn levererar 47 hästkrafter, bilen har en toppfart på 115 km/h och du ska komma cirka 20 mil på en laddning. Lidl säljer hyres- eller leasingkontrakt men hittills finns inga priser redovisade. Vill du köpa bilen i Tyskland har Elaris ett pris på drygt 21 000 euro men till det ska läggas svenska skatter, avgifter men också dras bort elbilsbonus.

Det finns inga uppgifter om eller när den svenska grenen av Lidl ska börja sälja Elaris Finn.

Vi väntar med spänning på att andra aktörer kliver in och konkurrerar med Lidl. Varför inte köpa en bil på Ikea som du får hem i ett platt paket med diger monteringsanvisning?