Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbilens historia – del 3

För över hundra år sedan höll storstäderna på att dränkas i hästbajs. Räddningen kom med bilen. I Amerika gillade man elbilar, framför allt kvinnorna. Men när världens störste uppfinnare slog näven i bordet var det början på slutet. Det här är historien om elbilens första men korta guldålder.

Tyskarna uppfann bilen på 1880-talet. Engelsmännen var på hugget men gnetiga byråkrater krävde att en karl med en röd flagga skulle gå framför bilen. Det bromsade utvecklingen i Storbritannien. Inte blev det bättre av att en nioårig kille tjuvåkte bakpå en bil. Han fastnade i drivkedjan, drogs in under hjulen och avled. Allmänheten blev upprörd.

Fransmännen hade världens bästa vägar och de tillverkade egna bilar med tyska förbränningsmotorer som de importerade. De ledde utvecklingen. I Amerika låg man efter. Länge satsade man på bilar som drevs med ånga. Det fanns en bil med fyra ångpannor, en på varje hjul. Det var ett förfärligt eldande innan man fick upp trycket i alla fyra pannorna och bilen glömdes snart bort. Elektricitet - kunde det vara nåt?

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.