Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbilens historia – del 3

Premium För över hundra år sedan höll storstäderna på att dränkas i hästbajs. Räddningen kom med bilen. I Amerika gillade man elbilar, framför allt kvinnorna. Men när världens störste uppfinnare slog näven i bordet var det början på slutet. Det här är historien om elbilens första men korta guldålder.

Tyskarna uppfann bilen på 1880-talet. Engelsmännen var på hugget men gnetiga byråkrater krävde att en karl med en röd flagga skulle gå framför bilen. Det bromsade utvecklingen i Storbritannien. Inte blev det bättre av att en nioårig kille tjuvåkte bakpå en bil. Han fastnade i drivkedjan, drogs in under hjulen och avled. Allmänheten blev upprörd.

Fransmännen hade världens bästa vägar och de tillverkade egna bilar med tyska förbränningsmotorer som de importerade. De ledde utvecklingen. I Amerika låg man efter. Länge satsade man på bilar som drevs med ånga. Det fanns en bil med fyra ångpannor, en på varje hjul. Det var ett förfärligt eldande innan man fick upp trycket i alla fyra pannorna och bilen glömdes snart bort. Elektricitet - kunde det vara nåt?