Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elbilstillverkningen försenas i Trollhättan

Det råder stora ekonomiska bekymmer för det tyska elbilsmärket Sono Motors – något som påverkar Nevs i Trollhättan synnerligen negativt.

Planen för tyska Sono Motors har varit att låta tillverka sin nya modell Sion i Saabs gamla fabrikslokaler hos Nevs i Trollhättan, med start hösten 2020. Planen skulle i så fall innebära möjlighet till hundratals nya jobb, positiva nyheter minst sagt.

Modellen Sion, bilden ovan, ska vara en kompakt elbil med batteripaket på 35 kWh som även ska vara utrustad med solcellspaneler på taket för att förlänga räckvidden. Dessutom ska bilen vara utrustad med dragkrok.

Men kraftiga ekonomiska bekymmer för Sono Motors sätter stopp för detta och produktionsstarten har skjutits fram minst ett år – om det ens blir någon produktion.

– Det gör väldigt ont. Det är ett års försening nu. Det gör mycket ont för oss, säger Jona Christians, vd Sono Motors till Ekot.

I dagsläget behöver Sono Motors få in runt 500 miljoner kronor innan nyår för att säkerställa produktionen, vilket blir i stort sett omöjligt utan en villig riskkapitalist. Just nu sätter företaget sin tilltro till så kallad crowd funding, vilket innebär att kunder ska gå in och förhandsbeställa bilar för att trygga det ekonomiska kapital som behövs.

– Om vi inte får in 50 miljoner euro är risken stor att vi inte kan börja producera bilen, säger Jona Christians till Ekot.

Detta är utan tvivel en klassik vinn eller försvinn-situation för Sono Motors och dessvärre påverkar det även Trollhättan och Nevs i stor utsträckning.