Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Direkt från avtäckningen av Volvo EX90
2 AV 2
Foto: Expressen Lifestyle & Shutterstock

Elbrist kan leda till begränsning av elbilar i Schweiz

En tuff vinter är i antågande. Så pass att elbilsförarna i Schweiz kan komma att begränsas i sin frihet.

Det är inte bara i Sverige som det råder ”kaos” baserat på den elbrist och begränsade överföringskapacitet som väntas i vinter och som kan leda till planerade avbrott och frånkopplingar. I flera andra europeiska länder diskuteras det hur en eventuell svinkall vinter ska bemötas. I Schweiz i centrala Europa, där invånarna till stora delar förlitar sig på grannländernas elproduktion, föreslår ett åtgärdspaket innehållandes ett antal så kallade ”eskaleringssteg” som ska leda till mindre elkonsumtion.

I första steget ses bland annat begränsning av vattentemperatur till max 40 grader vid tvätt i privata hushåll, lokaler i allmänna utrymmen får vara max 20 grader varma (gäller ej exempelvis sjukvård), drickakylar i detaljhandeln får inte understiga 9 grader (förutom vid förvaring av känsliga drycker) och att lagerlokaler inte får ha varmare än max 19 grader.
I andra steget är begränsningarna ännu snävare med hårdare temperaturregleringar.

I tredje steget finns en punkt som berör elbilar. Om detta ”eskaleringssteg” införs drabbas privatbilister som kör eldrivet. Så här säger åtgärden:

”Den privata användningen av elbilar är endast tillåten för absolut nödvändiga resor (t ex yrkesutövning, shopping, läkarbesök, besök vid religiösa evenemang, närvarande vid domstolsförhandlingar).”

I Schweiz finns det, enligt Elbilen i Sverige som var först med att rapportera om de eventuella förbuden, omkring 110 000 laddbara bilar.