Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Agnieszka Doroszewicz / BMW

Eldriven BMW 3-serie kommer 2025

En ny plattform med ett gammalt namn visar vägen för BMW:s elektrifieringsplan. 2025 gör den entré i en elbil i mellanklassen. 

Om tre år ska BMW göra ett avstamp med hjälp av ett gammalt namn. ”Neue Klasse” heter märkets nya plattform för elbilar, namnet användes redan 1962 i det som kom att mynna ut i det BMW vi känner, eller har känt, till våra dagar.

Huruvida den första bilen byggd på plattformen blir en sedan, kombi eller en suv är i dag inte officiellt men den ska tillhöra 3-seriefamiljen. Klart är att den kommer i produktion 2025.

Neue Klasse. Den gamla, alltså. Foto: BMW / BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

Samma år ska BMW visa upp en prototypbil med solid state-batterier, tekniken kommer dock inte vara redo för serieproduktion. För magasinet Car berättar märkets vd Oliver Zipse att den nya plattformen ska leva i 15, kanske 20, år så sannolikheten att tekniken kommer att adderas i ett senare skede är högst sannolikt.  

Plattformen är framtagen för bilar i mellanklassen men kan även vidareutvecklas för andra segment, även om det ligger längre fram i tiden.

LÄS MER: BMW i3 Sedan – en elektrisk 3-serie 

De första bilarna byggda på den nya plattformen kommer att sättas samman i ungerska Debrecen där också prototyperna byggs. 2026 är det meningen att huvudfabriken i München ska följa upp. 

Märkets vd Oliver Zipse berättade under BMW:s första kvartalsrapport för året att man siktar på att sälja två miljoner elbilar 2025, fem år senare ska hälften av alla sålda bilar vara renodlade elbilar. Det är siffror och årtal man jobbar på att bättra på.