Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat

Eldriven Fiat Panda kommer 2023

Billig och funktionell har Fiat Panda alltid varit. Nästa år kommer en ny generation – med eldrift.

Fiat har legat på efterkälken när det kommer till elektrifiering, precis som övriga märken i den gamla FCA-koncernen som tillsammans med PSA-märkena nu utgör Stellantis. Men med sammanslagningen har Fiat fått tillgång till ny teknik och plattformen CMP/e-CMP som i dag utgör grunden för elbilar från DS, Citroën, Opel och Peugeot.

Minst två nya elbilsmodeller är på gång från Fiat den närmaste tiden, avslöjar märkets vd Olivier Francois för brittiska Auto Express. Modeller som kan få nya namn även om det mesta lutar åt att de kommer att återanvända gamla, närmast till hans står Panda och Punto. Oavsett vilka emblem som kommer finns på bilarna ska designen vara så tydlig att de inte går att ta för något annat än just en Fiat, menar Olivier Francois.   

Hur mycket av konceptet Centoventis inredning som blir kvar i produktion återstår att se. Foto: Fiat

De nya bilarna ska vara billiga, funktionella och likna konceptet Centoventi från 2019 som du ser på bild överst i denna artikel. Samtidigt ska 500e, Fiats enda elbil i dag, gå den andra vägen med stil och flärd som riktmärken.

Basmodellen, som antagligen får namnet Panda, blir en budgetbetonad bil för urban miljö. Den kommer kompletteras med större suv-inspirerad version byggd på ovan nämnda plattform, en bil i B-segmentet. En modern version av dagens modeller 500 X och 500 L men även i eldrivet utförande då plattformen passar olika drivlinor. 

Första Fiat Panda kom 1980. Foto: Teknikens Världs arkiv

Modellen, som enligt Olivier Francois kan komma att heta Panda SUV eller Punto, ska presenteras senare i år och inom de närmaste åren kan vi vänta oss ytterligare elektrifierade småbilar från Fiat.

Klart är att modellen ska byggas i polska Tychy tillsammans med nya suv-modeller från Jeep och Alfa Romeo, mindre än dagens Renegade och kommande Tonale.