Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V90, ska den få en eldriven uppföljare?Volvo V90, ska den få en eldriven uppföljare?Volvo V90, ska den få en eldriven uppföljare?
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Volvo V90, ska den få en eldriven uppföljare?
Foto: Teknikens Värld

Eldriven kombi inte självklar för Volvo

Eldrift och högbyggen. När bilkartan ritas om är inte en kombi från Volvo en självklarhet. Men helt borta är inte biltypen, menar tillverkarens vd Jim Rowan.

För de flesta är Volvo synonymt med kombibilar men när märket nu går mot elektrifiering är det inte säkert att biltypen kommer finnas kvar i modellutbudet. I en intervju med brittiska Auto Express berättar vd Jim Rowan om hur man ställer sig till en eldriven ersättare av dagens kombi V90.

– Jag får många frågor via mejl om vi ska göra en eldriven kombi, främst från folk i norra Europa och Maine. Tänk om vi gjorde det? Tänk om vi gjorde en Cross Country-version av den? Skulle det vara något som skulle fungera i vår portfölj? Jag kommer inte att ge ett svar på det just nu, men det är något som är värt för oss att titta på, säger Jim Rowan.

Och att Volvo har kunskapen som krävs tvekar han inte på, dock är han osäker på om efterfrågan verkligen finns och om en kombi skulle bli lönsam.

– Kan vi göra en riktigt snyggt designad och bra kombibil? Ja, naturligtvis. Frågan är snarare om vi ska göra en – finns det tillräckligt med marginaler, finns det tillräckligt med efterfrågan på den bilen? Kommer folk verkligen att säga, ”Okej, jag skulle hellre ha en snyggt designad kombi än en sedan eller en suv?”. Tror vi att marknaden kommer att gå tillbaka till det segmentet? Efterfrågan på kombibilar och sedaner har ju gått ner i Europa. Det är ett beslut som vi måste fatta och vi måste fatta det med den marknadsinformation som vi har. Vi kommer att lansera en ny elbil varje år under de kommande fem åren. Kommer en elektrisk kombi att vara en av dem? Det återstår att se, säger vd:n.

Kombin V60 till vänster. Suven XC60 till höger. Vilken ligger dig varmast om hjärtat?Kombin V60 till vänster. Suven XC60 till höger. Vilken ligger dig varmast om hjärtat?Kombin V60 till vänster. Suven XC60 till höger. Vilken ligger dig varmast om hjärtat?
Kombin V60 till vänster. Suven XC60 till höger. Vilken ligger dig varmast om hjärtat? Foto: Teknikens Värld / Expressen Lifestyle

Volvo Cars förre vd var dock mer tydlig på den punkten. Håkan Samuelsson efterfrågade fler suvar på bekostnad av sedaner och kombibilar. Men sedan dess har en uppstickare i form av MG5 dykt upp. Modellen är i dag ensam på scenen men snart kommer Volkswagen-koncernen lansera eldrivna kombibilar i form av Audi A6 e-tron, Volkswagen ID.7 samt en modell från Skoda. BMW i5 kommer också den som kombi nästa år.

MG5 är inte direkt någon storsäljare, blott 1 155 exemplar har sålts i Sverige under året och den kvalar inte in på topp-tio-listan för elbilar. Men nog pekar det på att det finns folk där ute som vill ha en eldriven kombi. Kanske än fler om den har Volvo-emblem.