Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Maserati

Eldriven Maserati kommer nästa år – fler modeller följer

Maseratis elektrifieringsplan är bekräftad. Första elbilen kommer nästa år och 2030 är det slut med förbränningsmotorer från den italienska biltillverkaren.

Att Maserati, liksom alla bilmärken, går mot elektrifiering är inget nytt, det har vi skrivit om tidigare. Nu har man emellertid gjort klart hur strategin ska gå till. 

Märkets elbilssatsning går under namnet Folgore och först ut med enbart eldrift blir nya GranTurismo. En modell som var planerad att visas upp 2020 men som fortfarande är på teststadiet, vilket våra spionbilder har visat

Maseratis elbilssatsning går under namnet Folgore.Maseratis elbilssatsning går under namnet Folgore.Maseratis elbilssatsning går under namnet Folgore.
Maseratis elbilssatsning går under namnet Folgore. Foto: Maserati

2023 ska den eldrivna versionen av coupén visas upp och en öppen version är att vänta.  Under skalen ska det finnas teknik från Formel E. Snart kommer Grecale att täckas av, en mindre suv som kommer att finnas med elektrifiering framöver.

2025 är det meningen att alla Maserati-modeller ska finnas i helt elektriskt utförande, även sedanen Quattroporte, stor-suven Levante och supersportbilen MC20. Noterbart är att Ghibli inte finns med på agendan. Modellen som lanserades 2013 ser inte ut att få någon efterföljare. 2030 ska Maserati inte längre tillverka bilar med förbränningsmotorer.

Ghibli säljer bra men någon efterföljare nämns inte från Maseratis håll.Ghibli säljer bra men någon efterföljare nämns inte från Maseratis håll.Ghibli säljer bra men någon efterföljare nämns inte från Maseratis håll.
Ghibli säljer bra men någon efterföljare nämns inte från Maseratis håll.

Maseratis tidsplan kommer dock inte som någon chock. Märket ingår i Stellantis-koncernen som tidigare har klargjort att alla deras premiummärken (Alfa Romeo, DS, Lancia och Maserati) enbart kommer att lansera elbilar från och med 2025 och helt sluta tillverka bilar med förbränningsmotor 2030.