Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mini

Eldriven Mini kan nu förbeställas

I november drar produktionen av helt eldrivna Mini igång. Sverige är tidigt ut bland de länder där bilen kan förhandsbokas.

Under bilsalongen i Frankfurt 2017 visades Mini Electric Concept upp (se galleri nedan) och nu i november drar produktionen igång i fabriken i Oxford. Det är emellertid inte den först eldrivna Minin. Ni kanske minns Mini E från 2009 som byggdes i 500 exemplar i experimentsyfte (läs vår provkörning här). ”Gammel-Mini” har även i modern tid elkonverterats från såväl officiellt håll som fristående aktörer.

Som ett av de första länderna i världen, går det nu att i Sverige förhandsboka Mini Cooper SE, som den aktuella modellens namn är. Just nu görs de sista testerna av modellen och enligt Mini ska bilen behålla sin karaktär och nämner i sitt pressmeddelande även den gamla klyschan ”go-kartkänsla”. Mini Cooper SE lanseras i tredörrarsutförande.

Foto: Mini

Någon data släpps i dagsläget inte men vi vet att de prototyper som rullar ska ha motorer med ett effektuttag på 184 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 270 newtonmeter. Det är samma siffror som för BMW i3s – en bil som Mini delar en hel del teknik med och som vi naturligtvis har provkört. Mini är dock framhjulsdriven (fattas bara) medans i3 driver på bakhjulen.

Batterierna är placerade i en T-form i bilens golv och har därmed höjt markfrigången ett snäpp. Cellerna är dock färre än hos i3 och har en kapacitet på 92 Ah mot tidigare 94 Ah.

Mini Cooper SE väger 1 350 kg och tar sig 0-100 km/h på mellan sju och åtta sekunder. Några uppgifter om räckvidd finns inte men bilen är tyngre än i3 och lär inte bräcka denne.