Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
EV9 är en bjässe som Erik Wedberg berättar mer om
2 AV 2
Foto: Renault

Eldriven Renault Kangoo med plats för sju

Renault Kangoo presenteras nu i sjusitsigt utförande med el- och förbränningsmotorer att välja på.

För den som söker eldrivet och sju säten har utbudet länge varit skralt men under senare tid har det ploppat det upp alternativ. Kia EV9 och Maxus Mifa 9 hör till de senaste och längre fram väntar Volkswagen ID. Buzz LWB och Volvo EX90.

För den som inte vill gräva lika djupt i plånboken kan det vara värt att hålla på avtryckaren. Renault har nu under bilsalongen i München täckt av paketbilen Renalt Kangoo i långt utförande: Grand Kangoo Family E-Tech Electric.

Dagens generation, den tredje i ordningen, lanserades 2021 och presenterades i eldrivet och kort utförande förra året. I den långa versionen som nu har blivit officiell hittar vi samma teknik: ett batteri med en kapacitet på 45 kilowattimmar, en elmotor på 120 hästkrafter, snabbladdningsmöjlighet på upp till 80 kilowatt (22 kW i hemmet). Räckvidden enligt pressmeddelandet är 26,6 mil på en laddning att jämför med snarlika 27 mil för den korta versionen.

1 AV 5
Foto: Renault
2 AV 5
Foto: Renault
3 AV 5
Foto: Renault
4 AV 5
Foto: Renault
5 AV 5
Foto: Renault

Lastmässigt tar den långa versionen 500 till 3 750 liter bagage att jämföra med den korta versionens 850 till 3 500 liter. Siffrorna spänner från att alla säten är uppfällda till att alla är nere, även passagerarstolen fram.

Stolarna bak är individuella, skjutbara, fällbara, infällbara och avtagbara. Renault räknar till 1 024 säteskonfigurationer. För att insteget till tredje sätesraden ska bli smidigare har skjutdörrarna förlängts med 18 centimeter jämfört med urversionen.

Eldriven Kangoo – en veteran i sammanhanget.Eldriven Kangoo – en veteran i sammanhanget.Eldriven Kangoo – en veteran i sammanhanget.
Eldriven Kangoo – en veteran i sammanhanget. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Kangoo har sedan starten 1997 sålts i 4,4 miljoner exemplar i 50 länder och som eldriven har den varit marknadsledande, fattas bara då den var tidigt ute i segmentet. Första versionen (som skåpbil), med tillägget Z.E. kom 2011.  

Även för den som vill ha sju säten men inte eldrift är modellen aktuell. En bensin- och en dieselmotor finns då att välja på med 130 respektive 95 hästkrafter.  

Renault Grand Kangoo Family E-tech Electric ska kunna beställas vid slutet av året och leveranserna startar i början av nästa år. Något pris nämns inte än men att korta eldrivna Kangoo startar på 548 400 kronor får stå som riktmärke.