Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Morris Commercial

Eldriven retrolastare kommer i produktion

Volkswagens ID. Buzz får snart en konkurrent – i all fall på de brittiska öarna. Morris Commercials eldrivna skåpbil JE ska börja levereras i början av nästa år.

Elektrifieringen har gjort att en mängd lycksökare har sökt sig till fordonsindustrin. Några har lyckats, andra har fått kasta in handduken. Morris Commercial skrev vi om redan 2019 men ännu har de inte kommit till skott, en produktion planerades då komma i gång 2021. Nu har emellertid nya investeringar kommit in vilket ska garantera att deras eldrivna retrodoftande transportbil JE ska komma i produktion och kunna levereras till kunder tidigt nästa år. 

Sedan vi skrev om skåpbilen senast har siffrorna putsats till. Räckvidden är nu 40 mil på en laddning mot tidigare 32 och lastvolymen har ökats på från 5,5 till 6,5 kubikmeter.

Morris JE finns även med flak. Foto: Morris Commercial

Bilen har nu även kameror i stället för traditionella backspeglar – ett grepp som inte har imponerat allt för mycket på oss på Teknikens Värld när vi stött på tekniken på andra bilar. Priset är intakt: 60 000 pund, vilket är strax över 756 000 kronor.

Huruvida lilla Morris Commercial kan mäta sig med jätten Volkswagen återstår att se. Ett av triumfkorten för de små aktörerna i elektrifieringens barndom var att ligga steget före.