Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: BMW

Elektrisk Mini som duktig dragare

Bilar visar gärna upp sig på film som duktiga dragare. Inte bara suvar, pickuper och fyrhjulsdrivna don utan nu även Mini SE – Minis elbil som kommer i produktion senare i år.

Det är inte direkt ovanligt att biltillverkare visar upp sina bilars dragduglighet med spektakulära saker på släp. Ni kanske minns Land Rover Discovery Sport som för ett par år sedan agerade lok och drog ett tåg på 108 ton, 60 gånger sin egen vikt. Tidigare år visade Ford Ranger upp sig genom att dra 15 husvagnar på släp. En omkörares mardröm.

Nu är har en betydligt mindre bil, inte direkt känd som dragare, dragit något än större i reklamsyfte: den kommande eldrivna Mini SE drar en Boeing 777F på 150 ton.

Filmen som du ser nedan är inspelad på Frankfurts flygplats och är en av flera som ska få igång intresset för Minis första helt eldrivna modell. Nja, inte riktigt den första, läs vår provkörning av en föregångare här.

LÄS MER: Klassisk Mini lanserad med eldrift

Mini SE, som den aktuella modellen heter, visades upp som koncept hösten 2017 och går nu att förbeställa. Produktionen kommer igång i Oxford november 2019.

Mini har inte släppt någon officiell data om bilen men prototyper har haft elmotorer ett maximalt effektuttag på 184 hästkrafter och max vridmoment på 270 newtonmeter.

Bilderna visar en maskerad version men bilen har redan skådats under fotografering i Kalifornien och har kvar många designelement från 2017 års koncept (se galleri nedan) som fälgar, täckt grill, gula inslag och kommer att ha baklampor men Union Jack-mönster som övriga Minimodeller.

Elbilar och släp är annars inte en självklarhet. Mini SE delar viss teknik med BMW i3s (läs vår provkörning här

), en bil som har 0 kg i släpvikt. Vad som gäller för Mini SE återstår att se.

https://youtu.be/M3lqqID-5Ac