Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Piëch Automotive

Eldrivna Piëch GT kommer 2024

Det verkar som att det kommer att bli verklighet av den eldrivna konceptbilen Piëch GT som visades för drygt två år sedan. Nu är man ingång med testning av prototyper.

För drygt två år sedan under våren 2019 presenterade Ferdinand Piëch son Anton sitt nya projekt på bilsalongen i Genève. Anton ”Toni” Piëch startade Piëch Automotive och visade under salongen upp en konceptbil vid namn Mark Zero, en helt eldriven tvådörras sportbil som skulle lanseras inom tre år.
Sedan dess har det varit ganska tyst från företaget och tre år har snart passerat, under tiden har även Ferdinand Piëch gått ur tiden. Men nu verkar de åter vara i gång och företaget meddelar att man nu inlett testfasen av den nya sportbilen.

1 AV 8
Foto: Piëch Automotive
2 AV 8
Foto: Piëch Automotive
3 AV 8
Foto: Piëch Automotive
4 AV 8
Foto: Piëch Automotive
5 AV 8
Foto: Piëch Automotive
6 AV 8
Foto: Piëch Automotive
7 AV 8
Foto: Piëch Automotive
8 AV 8
Foto: Piëch Automotive

Bilen har nu bytt namn till Piëch GT och kommer med tre elmotorer under karossen, en som driver framhjulen och en vid vardera bakhjul. Total effekt är cirka 600 hästkrafter, 440 kW, och det ska räcka att driva Piëch GT 0-100 km/h på under tre sekunder. Elbilen kommer att vara jämförbar med Porsche 911 i storlek och väga omkring 1 800 kg. Batterikapaciteten delar de inte med sig av ännu men det ska vara placerat i mitten av bilen och över bakaxeln i stället för under golvet som är vanligt hos många elbilar. Det ska räcka till omkring 500 kilometers körning och enligt Piëch Automotive ska GT kunna laddas från noll till 80 procent på endast åtta minuter.

1 AV 2
Foto: Piëch Automotive
2 AV 2
Foto: Piëch Automotive

Piëch Automotive siktar på en årlig produktionstakt om 1 200 bilar och kommer att rikta sig till marknader som USA, Europa och Kina med försäljningsstart under 2024. I nuläget nämns ingen om hur mycket Piëch GT kan tänkas kosta men däremot att plattformen även ska klara av andra drivlinor och vätgas nämns som ett framtida alternativ. Piëch nämner också att plattformen är skalbar och att de planerar både en suv och en sportigare sedan framöver.