Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Eldrivna Renault Morphoz växer efter dina behov

Renaults nya konceptbil Morphoz är helt eldriven men det mest udda är att den kan bli fysiskt längre och få längre räckvidd när det behövs.

Konceptbilen kallas Morphoz vilket ger dig en fingervisning om vad Renaults framtidsvision handlar om. Bilen bygger på Renaults nya modulära elbilsplattform, CMF-EV, och är i grunden en ganska kompakt bil som mäter 440 centimeter på längden och har en hjulbas på 273 centimeter. Det körläget kallas ”City Mode” och är anpassat för just stadskörning, då behövs då behövs inte jättestora batteripaket för lång räckvidd så ett batteri med kapacitet på 40 kWh sitter i golvet.

Morphoz andra körläge ”Travel Mode” kräver att föraren beger sig till en särskild station där bilen förvandlas. Bilen växer till en längd på 480 centimeter och axelavståndet till 293 centimeter, samtidigt placeras ytterligare ett batteri med 50 kWh i golvet och den totala kapaciteten uppgår till 90 kWh. Detta ska enligt Renault vara avklarat på några sekunder och räckvidden i detta läge uppgår till 700 kilometer. Med 40 kWh-batteri är räckvidden 400 kilometer. Även motoreffekten ska bli högre med ett större batteri och den totala effekten från elmotorerna ökar från 135 hästkrafter till 218.

Även invändigt kan Morphoz förvandlas då stolarna går att snurra och skapa en lite lounge-liknande stämning. Något som även underlättas av att bilen är utrustad med autonom körning i nivå 3 som betyder att föraren kan släppa ratten och låta Mophoz sköta körningen i flera situationer. Men denne måste ändå vara beredd på att ta över om så skulle behövas. Kupén nås via konventionella dörrar fram dörrar hängda i bakkant, B-stolpe saknas och ger bättre utrymme.

Nu kommer vi troligen aldrig att få se en produktionsversion av Renault Morphoz, i alla fall inte som en enda bil. Men däremot troligen i form av en stadsanpassad elbil och en eldriven suv längre fram.

https://youtu.be/UptgcN0vEyY