Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Electra Meccanica Solo – en elbil för de stora massorna?

Världen har i dag blivit en elbil rikare när kanadensiska Electra Meccanica Solo nu har presenterats. Den lustiga tremetersbilen sägs kunna bli pendlarnas nya, våra dröm.

Elbilar tillhör framtiden och de har därför börjat poppa upp som svampar ur jorden. Dock har ingen elbil fångat världens befolkning ännu, främst på grund av människors räckviddsångest i kombination med höga prislappar. Men kanske det blir ändring på det nu, åtminstone om Vancouver-baserade Electra Meccanica får som de vill. Deras elbil Solo, som nu lanserats och som finns att köpa för motsvarande 129 200 kronor, tros vara de stora massornas val av pendlarfordon då den sägs vara körglad, praktisk och miljömedveten.

Det sistnämnda kan vi skriva under på, att den är miljömedveten (om energin kommer från rätt källa). Den 3,04 meter långa bilen (24 cm längre än en Smart Fortwo och 50 cm kortare än en Volkswagen Up), som till viss del påminner om Reliant Rialto på grund av hjuluppsättningen, har en 82 hästkrafter och 190 newtonmeter stark elmotor som drivs med hjälp av energin som lagras i ett 16,1 kWh stort litiumjonbatteri. Vid ”eltorsk” tar det cirka tre timmar att ladda upp batteriet igen via ett 230-voltsuttag. Räckvidden per laddning uppges till 16 mil.

130 km/h ligger toppfarten på, 0-97 km/h avverkas på åtta sekunder och lastvolymen uppgår till 285 liter. En ganska hyfsad siffra då det är mer än både Smart Fortwo och Volkswagen Up (och e-Up).

Nackdelen är att det endast finns plats för en person inne i Electra Meccanica Solo, så den är en strikt pendlarbil för dem som pendlar ensamma. Samåker man är det kört.