Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Elektrisk skåpbil med Volvo-teknik rullar i Sverige

Vår spionfotograf har lyckats ta bilder på ”framtidens skåpbil” som inte är vilken som helst, utan en fraktare med teknik från Torslanda.

Ska Volvo äntligen göra den efterlängtade skåpbil som många har ropat efter sedan Duett lades ned 1969? Nej, så bra ska vi inte få det. Men nära. Bilen vi ser på spionbilderna här är skåpbilsversionen av nya London-taxin LEVC TX som presenterades förra sommaren och som är full av Volvo-teknik.

Att även denna skåpbil har teknik från Volvo är ingen svår gissning i och med att den bygger på samma komponenter som London-taxin som byggs av London EV Company (LEVC) som tidigare hette The London Taxi Company. Företaget köptes upp av Zhejiang Geely Holding Group för några år sedan, samma koncern som köpte Volvo 2010.

Innan London-taxin visades officiellt avslöjade den sitt teknikursprung på våra unika spionbilder för drygt ett år sedan.

Takräcke à la Volvo Duett.Takräcke à la Volvo Duett.Takräcke à la Volvo Duett.
Takräcke à la Volvo Duett. Foto: CarPix

Skåpbilsversionen går under namnet LCV som står för Light Commercial Vehicle. Och LEVC har stora planer för och förhoppningar på modellen.

”Detta kommer att vara den framtidssäkrade skåpbilen som folk har gått och väntat på. Designad enbart för transportsektorn i staden, dedikerad till de människor som ser till att våra städer fungerar. Den kommer att vara ren, konkurrenskraftigt och redo för framtidens städer”, har LEVC:s vd Chris Gubbey tidigare sagt.

Inte en skåpbil från Volvo, men i alla fall en skåpbil från samma koncern. Dessutom ritad av Volvos gamla designstudio i Barcelona, numera Geelys designstudio, där David Ancona har varit ansvarig för formerna. Peter Horbury, Volvos tidigare designchef men numera Geelys övergripande designchef, har säkert haft ett eller annat finger med i spelet.Inte en skåpbil från Volvo, men i alla fall en skåpbil från samma koncern. Dessutom ritad av Volvos gamla designstudio i Barcelona, numera Geelys designstudio, där David Ancona har varit ansvarig för formerna. Peter Horbury, Volvos tidigare designchef men numera Geelys övergripande designchef, har säkert haft ett eller annat finger med i spelet.Inte en skåpbil från Volvo, men i alla fall en skåpbil från samma koncern. Dessutom ritad av Volvos gamla designstudio i Barcelona, numera Geelys designstudio, där David Ancona har varit ansvarig för formerna. Peter Horbury, Volvos tidigare designchef men numera Geelys övergripande designchef, har säkert haft ett eller annat finger med i spelet.
Inte en skåpbil från Volvo, men i alla fall en skåpbil från samma koncern. Dessutom ritad av Volvos gamla designstudio i Barcelona, numera Geelys designstudio, där David Ancona har varit ansvarig för formerna. Peter Horbury, Volvos tidigare designchef men numera Geelys övergripande designchef, har säkert haft ett eller annat finger med i spelet. Foto: CarPix

Vad är det då som är så framtidssäkrat med denna skåpbil? Det är drivlinan, eCity som den kallas. Den består av en elmotor på 150 hästkrafter (110 kW) och 255 newtonmeter som alltid driver bilen. Den får sin energi från litiumjonbatterier med en bruttokapacitet på 31 kWh. 13 mil ligger räckvidden på i taxiutförandet, skåpbilen kommer sannolikt att ligga i de krokarna.

80 procent av batterikapaciteten kan nås på 20 minuter med snabbladdare tack vare en kraftfull ombordladdare. Laddar man hemma via ett vanligt uttag tar det så klart ett antal timmar.

Så här ser förarmiljön ut i nya London-taxin. Skåpbilen får samma insida, det avslöjar spionbilderna om man studerar dem noga.Så här ser förarmiljön ut i nya London-taxin. Skåpbilen får samma insida, det avslöjar spionbilderna om man studerar dem noga.Så här ser förarmiljön ut i nya London-taxin. Skåpbilen får samma insida, det avslöjar spionbilderna om man studerar dem noga.
Så här ser förarmiljön ut i nya London-taxin. Skåpbilen får samma insida, det avslöjar spionbilderna om man studerar dem noga.

Men drivlinan består av ytterligare en motor, nämligen en trecylindrig 1,5-liters turbomotor som kommer från Volvo. Denna maskin på 82 hästkrafter och 255 newtonmeter driver dock aldrig hjulen utan fungerar enbart som räckviddsförlängare genom att höja energinivån i batterierna. Det kan bensinmotorn bistå med i ytterligare 48 mil så att totala räckvidden når knappt 61 mil.

Serviceintervallet för taxiversionen är 4 000 mil så skåpbilen lär få samma avstånd mellan besöken på serviceverkstaden.

I och med att tekniken redan är färdig misstänker vi att denna elektriska (laddhybrid) skåpbil har premiär någon gång senare i år. Förhoppningsvis släpps den i vänsterstyrt utförande.