Elektriska Fiat 500 klarar 32 mil
Fiat 500 får efter tolv år en elektrisk ersättare – men gamlingen behålls! Nya elbilen får en räckvidd på 32 mil och blir basen för Fiats nya affärsstrategi. Här är alla fakta om 500e som hittills har läckt ut.
Nya Fiat 500e behåller karossdesignen i stort. Det som märks mest är att fronten ser annorlunda ut, Fiat-emblemet är borttaget och ersatt av ett stort 500-emblem. Men den tekniska bottenplattan är helt ny. Karossen har blivit sex centimeter längre och lika mycket bredare, samtidigt som axelavståndet har vuxit två centimeter.
Men det är drivlinan som är den stora nyheten i 500e. Elmotorn ger 118 hästkrafter (87 kW) och batteriet är på 42 kWh. Toppfarten är begränsad till 150 km/h, 0-100 km/h går på 9,0 sekunder.
Men för elbilar är det räckvidden som är mer intressant. Fiat anger 32 mil i WLTP-körcykeln och ett brukar vara ett bra mått på vad bilen klarar av i stadstrafik, i sommarklimat.
Snabbladdning på 85 kW är möjlig och det betyder att batteriet kan laddas upp till 80 procent på 35 minuter, om laddaren är på gott humör. Hemma i ägarens eget garage, utrustat med en så kallad wallbox, kan bilens laddas via ombordladdaren med upp till 11 kW.
Specifikationen är inte dålig, men det är heller inga siffror som ger elbilsspekulanter gåshud. Räckvidden ligger på vad man kan betrakta som en miniminivå, och snabbladdning på 85 kW är snarast i underkant för en ny modell 2020. I dag bygger operatörerna snabbladdare som matar 100 kW.
Priset den lite extra påkostade premiärmodellen anger Fiat till 409 900 kronor. Då får man 500e ”la Prima” lyxutrustad med skinninredning, LED-strålkastare, 17 tums-fälgar och hela paketet av assistenter som lägger sig i körningen. Vad en vettigare utrustad instegsversion kommer att kosta anger inte Fiat i dag.
Som jämförelse kostar den kanske närmaste konkurrenten Mini Electric 359 100 kronor, men då har Mini en betydligt kortare räckvidd på bara 23,4 mil. Likaledes elektriska DS 3 e-tense, med batteri på 50 kWh, kostar 409 900 kronor. Opel Corsa-e och Peugeot e-208, med samma batteri och elmotor som DS 3, kostar 349 900 kronor respektive 359 900 kronor. Volkswagen ID.3 är utlovad att starta prislistan 350 000 kronor. Vad de verkliga priserna blir återstår dock att se. Om efterfrågan överstiger utbudet brukar tillverkarna runda gamla prislöften genom att helt enkelt sätta på större hjul och en kromlist och sedan höja priset.
Den nya elbilen kommer att byggas i Turin, medan tillverkningen av den gamla 500 fortsätter som förut i Polen. Även den gamla bensindrivna versionen kommer att uppdateras på vissa punkter.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se