Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Elektriska Skoda Citigoe iV läggs redan ned

Och inte bara den, utan hela övriga Citigo-utbudet har försvunnit och kommer inte tillbaka.

Så sent som i februari i år lanserades Skoda Citigoe iV som vi kort därefter provkörde, den helelektriska versionen av lilleputtbilen Citigo som funnits sedan 2011. Den utgör en tredjedel av en syskonskara som även innehåller Seat Mii Electric och Volkswagen e-Up.

Den tjeckiska elbilen har alltså knappt hunnit rulla ut på gator och vägar innan det är dags för nedläggning. Det beror inte på elbilen i sig, utan på att Skodas minsta modell helt och hållet plockats ur produktion. De bensindrivna Citigo-varianterna slutade tillverkas i fjol, vilket kan vara förståeligt till viss del i och med att modellen var på väg mot en ålder av tio år. Syskonet Seat Mii och dess bensindrivna modellversioner gjorde detsamma, däremot tillverkas fortfarande Volkswagen Up, även med andra motorer än den elektriska.

PROVKÖRNING: Skoda Citigoe iV

Foto: Skoda

 Teknikens Världs Hans Hedberg bakom ratten på Skoda Citigoe iV.

– Citigo är borta – vad gäller Europa så har vi sålt slut. Det kommer ingen ersättare till Citigo och vi har ingen avsikt att ha en bil av denna storlek i framtiden, säger Alain Favey, som är Skoda Autos marknads- och försäljningschef, till Autocar.

PROVKÖRNING: Nya el-suven Skoda Enyaq iV

Enligt honom finns det inga planer på en ny liten elbil från Skoda. Det skulle eventuellt kunna bli aktuellt om Volkswagens MEB-plattform för elektriska bilar anpassas för denna bilstorlek, men Favey känner inte till att något inom området är på gång.

– Men vad gäller Citigo är spelet över, säger han.

Framöver har Skoda i stället fullt fokus på att lansera nyligen presenterade elektriska suven Enyaq iV.