Elextra med 680 elektriska hästkrafter ska kunna köra 60 mil i 100 km/h

En ny, spännande elbil håller på att ta form. Vi har redan berättat om Elextra, men nu är informationen lite matigare samtidigt som de första ordentliga bilderna gör entré.

Det var i februari i år som vi berättade om en ny europeisk elbil vid namn Elextra. De dunkla bilderna ackompanjerades av information så som att bilen ska innehålla det absolut senaste i teknikväg och att den är oerhört snabb med en 0-100-sprint på under 2,3 sekunder, något som skulle göra den till världens snabbaste serieproducerade gatlegala bil när den börjar tillverkas. Extra intressant är bilen med anledning av att bakom projektet står schweizaren Robert Palm som ritat flera vackra skapelser som vi tidigare skrivit om, inte minst Jaguar E-Type-inspirerade Lyonheart K som i konceptstadiet gick under namnet Growler E.

Nu har Robert Palm ”dragit skynket” av bilen på de dunkla bilderna och låter oss få se formerna på riktigt för första gången. Det är klassiska sportbilsformer som utgör grunden men med en modern touch och, något väldigt udda med tanke på formerna och prestandan, fyra dörrar.

– Tanken med Elextra är att kombinera rena linjer som påminner om de mest spännande italienska superbilarna från förr, samtidigt som de ser framåt tack vare den låga, slanka och vackra designen, och det i kombination med dagens mest avancerade teknik, säger Robert Palm.

Elextra är ett lättviktsbygge då både chassi och kaross är i kolfiber, något som sägs sänka vikten med 25 procent jämfört med om de hade valt konventionella aluminiumkonstruktioner.

Hjärtat i konstruktionen är de två elmotorer som tillsammans med batterierna utgör bilens kraftkälla. Exakt effekt på dessa, som driver var sin hjulaxel, är i dagsläget okänt, men mjukvaran tillåter ett sammanlagt effektuttag på 680 hästkrafter vilket alltså ska ge Elextra supersportbilsprestanda. Förutom 0-100 km/h på under 2,3 sekunder nämns även en toppfart som är begränsad till 250 km/h.

Då det rör sig om en elbil är förstås även energiförbrukningen i fokus. Vid 100 km/h ska Elextra kunna komma 60 mil.

Robert Palm låter hälsa att en prototyp ska presenteras under 2018 och att förhoppningen är att kunna lansera den skarpa versionen av Elextra under 2019 då max 100 exemplar av bilen ska byggas för hand av en av världens främsta och högkvalitativa lågvolymstillverkare nära Stuttgart.

– Elextra blir en så kallad showcase-bil med nydanande teknik vad gäller batteri och motorer. Flera företag är inblandade i projektet. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, berättar Robert Palm för teknikensvarld.se.